Οργή στη Σαλαμίνα!

salamina mnhmeio nafphgeio2

Ζητούν ακύρωση άδειας ναυπηγείου σε αρχαιολογικό χώρο ή παραίτηση της Μενδώνη

Οργισμένη είναι η κοινή γνώμη της Σαλαμίνας με αφορμή την επέκταση αδειοδότησης ναυπηγείου που λειτουργεί εντός χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου, ζώνης Α, πολύ κοντά στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.
Μάλιστα, η απόφαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.


Σε ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σαλαμίνας Μάνος Δερτούζος διαμαρτύρεται, αναδεικνύοντας μάλιστα τις αντιφάσεις που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση της υπ.Πολιτισμού, καθώς η ίδια επί σειρά ετών ως Πρόεδρος του ΚΑΣ υποστήριζε την προστασία του ίδιου αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Σαλαμίνας καλεί την κυρία Μενδώνη να ακυρώσει την απόφασή της ή αλλιώς να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κυνόσουρα στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέδειξε το θέμα και ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Γ.Σγουρού, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης.

Η επιστολή προς την Λίνα Μενδώνη έχει ως εξής:

«Κυρία Μενδώνη κα Υπουργέ Πολιτισμού,
με την δική σας ανοχή και τη δική σας ανεξήγητη ολιγωρία, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαλυτήριο πλοίων δίπλα στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, σε ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας.

Κυρία Υπουργέ,
με την παράλειψή σας να γνωμοδοτήσετε επί της ΜΠΕ των Ναυπηγείων Κυνόσουρας διαπράξατε σοβαρή παράβαση καθήκοντος και συναινέσατε σε ένα περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό έγκλημα.

Κυρία Υπουργέ,
ο ρόλος του Υπουργείου σας είναι να προστατεύει και να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εσείς αντί να ελέγξετε την ακραία παρανομία που επικρατεί στους Αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας, δώσατε συγχωροχάρτι σε μία δραστηριότητα που κανείς Υπουργός Πολιτισμού και καμία Κυβέρνηση δεν τόλμησε στο παρελθόν.

Κυρία Υπουργέ,
σαν Πρόεδρος του ΚΑΣ εισηγηθήκατε προ εικοσαετίας την προστασία της Κυνόσουρας με τον μέγιστο βαθμό Αρχαιολογικής προστασίας, θεσμοθετώντας ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας. Σήμερα αδιαφορείτε μπροστά στην παρανομία και την καταστροφή.

Κυρία Υπουργέ,
σαν πρόεδρος του ΚΑΣ και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού εισηγηθήκατε την απομάκρυνση των Ναυπηγείων και ειδικά της Κυνόσουρας από τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Σαλαμίνας. Σήμερα νομιμοποιείτε και μονιμοποιείται αυτά που τόσα χρόνια ξορκίζατε και πολεμάγατε.

Κυρία Υπουργέ,
η φετινή επέτειος των 2500 χρόνιων της Ναυμαχίας δεν θα είναι γιορτή αλλά εκδήλωση οργής και αγανάκτησης.

Οι ξένες αντιπροσωπείες που θα βρεθούν στον Τύμβο θα αντικρίσουν διαλυτήρια εκεί που δεν επιτρέπεται καμία ναυπηγική δραστηριότητα.
Με ποιο δικαίωμα θα συνεχίσουμε να ζητάμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα όταν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τον Τύμβο από τα διαλυτήρια και όταν κινδυνεύει να χαθεί κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης όπως έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη;

Κυρία Υπουργέ.
εάν δεν μπορείτε να επανορθώσετε το λάθος σας, οφείλετε να παραιτηθείτε τώρα.

Καλούνται οι Βουλευτές όλων των κομμάτων της Β Πειραιά να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε αυτό το ιστορικό «έγκλημα» εις βάρος της Ιστορίας του νησιού και να συμβάλουν με τις ενέργειές και τις πράξεις τους στην ανατροπή της απόφασης.

Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σαλαμίνας»

eep logo