Εξαίρεση της Κυνόσουρας από το ΤΑΙΠΕΔ

kynosoura

Η 21η Οκτωβρίου 2015 είναι μεγάλη μέρα για τη Σαλαμίνα, την Ελλάδα και το Δυτικό Πολιτισμό. Ο ιστορικός Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η ευρύτερη περιοχή της Κυνόσουρας, που έχει χαρακτηριστεί ζώνη Α΄ (Ακρόπολις), εξαιρέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό αποτελεί επιτυχία του λαού της Σαλαμίνας, της Π.Ε. Νήσων και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της Κυνόσουρας και του Τύμβου των Σαλαμινομάχων - και των λιμανιών του Πόρου και της Ύδρας-, του Δήμου Σαλαμίνας, της Δημάρχου κ. Ισιδώρας Νάννου, της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Σαλαμίνας, των Συλλόγων (όπως ο Αιαντίς με τον Πρόεδρο κ. Μαριδάκη) και φίλων του νησιού, οι οποίοι με μακροχρόνιους αγώνες διεκδικούσαν την διάσωση του ιστορικού αυτού χώρου παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Σαλαμίνας επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιώρλα, παρουσία των νομικών του συμβούλων, στις 20 Οκτωβρίου 2015. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Πιτσιώρλας παρουσίασε χάρτη στον οποίο η βόρεια πλευρά της Κυνόσουρας περιλαμβανόταν στην περιοχή που θα παραχωρείτο στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Νήσων:
«Μετά από δίωρη διαλογική συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, του παρουσιάσαμε αδιάψευστα στοιχεία τα οποία τον προβλημάτισαν. Παραδόθηκαν επίσης έγγραφα και στοιχεία των οποίων δεν ήταν γνώστης και τα οποία καταδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία την πολιτιστική, ιστορική και αρχαιολογική σημασία της Κυνόσουρας. Ο κος Πιτσιώρλας επιφυλάχτηκε να απαντήσει και μας διαβεβαίωσε ότι την επόμενη ημέρα, θα συγκαλούσε Συμβούλιο με την νομική του υπηρεσία όπου μεταξύ άλλων θα συζητούσε για το συγκεκριμένο θέμα και θα μας ενημέρωνε.

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε εκ νέου τον κο Πιτσιώρλα, μετά το πέρας της συνεδρίασης που είχε, ο οποίος πλέον μας διαβεβαίωσε ότι αφού επανεκτίμησε την κατάσταση, μετά από τα νέα στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε ο ίδιος με τη νομική του υπηρεσία, η Κυνόσουρα και συγκεκριμένα η καθορισμένη Ζώνη Α ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ της παραχώρησης. Για το λόγο αυτό ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον διαβεβαιώσαμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό γεγονός.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία και αποτελούσε τον στόχο μας από την πρώτη στιγμή. Δεν μένουμε όμως εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία στην ευρύτερη περιοχή της Κυνόσουρας και του αρχαίου λιμένα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αδόμητη ζώνη απόλυτης προστασίας, όπου δυστυχώς επί δεκαετίες ασύστολα παραβιάζεται. Παράλληλα, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, για την οποία έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον διεθνείς προσωπικότητες και σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί.
Συγχρόνως διεκδικούμε την εξαίρεση της Β’ Ζώνης από την παραχώρηση, όπου λειτουργούν ρυπογόνες δραστηριότητες.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Δρίτσα , ο οποίος μετά την επίσκεψη στο γραφείο του την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, έστειλε υπόμνημα στο ΤΑΙΠΕΔ και στήριζε τις θέσεις μας».

eep logo