Ν.Κασιμάτη: Μην πουλήσετε και το Πορθμείο Περάματος - Σαλαμινας

nina kasimati 2

Να εξαιρεθει από τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΛΠ ζητεί με επίκαιρη ερώτησή της προς τον αρμοδιο υπουργο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά Νίνα Κασιμάτη. Η ερώτηση ήταν προγραμματισμένη να απαντηθεί σήμερα αλλά δεν θα απαντηθεί λόγω κωλύματος Υπουργού. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα εφημερίδων, παραμένει ανοιχτό, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του Πορθμείου Περάματος - Σαλαμίνας.

Επειδή:
α) Το Πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας είναι το μεγαλύτερο της χώρας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης σε διακίνηση επιβατών. Μάλιστα, κατά την ετήσια οικονομική έκθεση του ΟΛΠ για το 2014 η διακίνηση επιβατών ανέρχεται σε 8.687.078 άτομα, δηλαδή, περίπου ίση με το ½ της συνολικής διακίνησης επιβατών εσωτερικού (16.780.579 άτομα).
β) Μέσω αυτής της πορθμειακής γραμμής μετακινούνται καθημερινά μόνιμοι κάτοικοι της νήσου Σαλαμίνας, οι οποίοι εργάζονται ή φοιτούν στον Πειραιά και την Αθήνα, καθώς επίσης μόνιμοι κάτοικοι του Περάματος, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και της πρωτεύουσας, που εργάζονται στη Σαλαμίνα.
γ) Το Πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας αποτελεί τη βασική σύνδεση της νήσου Σαλαμίνας, δια οχηματαγωγών πλοίων, με την πόλη του Πειραιά και την Αθήνα.
δ) Ο ΟΛΠ εισπράττει ετησίως ? 600.000,00 αντισταθμιστικά τέλη, τα οποία δεν αποδίδονται καθόλου στον Δήμο Περάματος, είτε σε έργα, είτε σε χρήμα, για την όχληση, τη συγκοινωνιακή φόρτιση, τα απορρίμματα και εν γένει την περιβαλλοντική ρύπανση που υφίστανται οι κάτοικοι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Δεδομένου ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2015 έχει προγραμματισθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση, ώστε να εξαιρεθεί το Πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας από τη σύμβαση παραχώρησης;
2. Στην αρνητική περίπτωση μη εξαίρεσης του Πορθμείου από τη σύμβαση παραχώρησης, με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των καθημερινά διακινουμένων πολιτών, που στην πλειονότητά τους είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Σαλαμίνας, καθώς και τα οικονομικά συμφέροντα και δικαιώματα του Δήμου Περάματος και των πολιτών του, σε σχέση με τη λειτουργία του Πορθμείου και τα αντισταθμιστικά τέλη που εισπράττει ο ΟΛΠ για αυτό;"

eep logo