Αίγινα: Η Πέρδικα δεν είναι η μοναδική στοιχειωμένη επένδυση

Ακίνητα - φιλέτα περιμένουν χρηματοδότη.

Μπορεί να έπεσαν τίτλοι τέλους στον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια παραχώρηση του «χακί»-ακινήτου της Πέρδικας στην Αίγινα, που προκήρυξε η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), ωστόσο δεν είναι το μοναδικό ακίνητο-φιλέτο του νησιού που δεν κατάφερε να βρει επενδυτή, ώστε να αξιοποιηθεί καταλλήλως. Παρ’ όλα αυτά, η Αίγινα τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί ένα ανερχόμενο «hot spot» επενδύσεων, λόγω της εγγύτητάς της στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Ήδη μεγάλα επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού «βολιδοσκοπούν» την περιοχή και αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες, ενώ στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των ακινήτων σε σχέση με δύο χρόνια πριν, καθώς η μέση τιμή πώλησης σήμερα ανέρχεται στα 3.500 έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

 

Τι συμβαίνει με το «χακί»-ακίνητο της Πέρδικας
Η αξιοποίηση της έκτασης των 318 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Πέρδικα της Αίγινας και αποτελούσε ένα από τα «φιλέτα» που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΥΠΑΑΠΕΔ, έπεσε στο κενό, καθώς ο διαγωνισμός, που ήταν να ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου, ματαιώθηκε επ’ αόριστον με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και της Δημοτικής Αρχής. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, η περίοδος μίσθωσης ήταν για 60 χρόνια, με τιμή εκκίνησης του μισθώματος στις 62.500 ευρώ μηνιαίως -ετησίως 750.000 ευρώ-, με τις αντίστοιχες αναπροσαρμογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ήταν το ενδιαφέρον που υπήρχε από ξένα funds και ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όπως η Dimand, για την αξιοποίησή του, ωστόσο ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε μέσα σε έναν μόλις μήνα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι έκαναν λόγο ότι δεν υπήρχε ένας συγκεκριμένος χωροταξικός/πολεοδομικός σχεδιασμός. Ακόμη, εκφράστηκαν αντιρρήσεις από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς στην έκταση υπάρχουν μυκηναϊκοί τάφοι, τα ιστορικού ενδιαφέροντος Οχυρά του Πολεμικού Ναυτικού και λοιπά κτίσματα, που αποτελούν νεότερα μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.


Προς πώληση το φιλέτο 116 στρεμμάτων της Lamda
Μία ακόμη μεγάλη έκταση που έχει μείνει στα αζήτητα αφορά το μεγάλο συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή επίσης της Πέρδικας στη Νότια Αίγινα, που ανήκει στη Lamda Development. Η εισηγμένη έχει εστιάσει στη μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό, κατά συνέπεια έχει βάλει πωλητήριο στην έκταση των 116 στρεμμάτων, η οποία, ωστόσο, δεν έχει βρει μέχρι σήμερα ιδιοκτήτη. Το Alkyonides Hills, όπως ονομάζεται, πωλείται έναντι 7 εκατ. ευρώ, ενώ ανήκει στα λίγα οικοδομήσιμα θέρετρα στην Ελλάδα, λόγω άδειας σχεδιασμού που έχει χορηγηθεί από το κράτος, ενώ διαθέτει και έγκυρη άδεια μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έχει σχεδιαστεί από τον Αλέξανδρο Τομπάζη και αποτελείται από τρεις διαφοροποιημένες κατοικίες. Το υπόλοιπο οικόπεδο είναι αφιερωμένο στους ξενώνες, στον χώρο ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και στην πλατεία της κοινότητας με τα εστιατόρια, τα καταστήματα πρώτης ανάγκης και την παιδική χαρά. Οι συνολικές καλυμμένες περιοχές φτάνουν τα 18.000 τ.μ. και οι εκτάσεις τα 22.000 τ.μ., αφήνοντας το 85% της γης στη φύση, σε πεζόδρομους και σε χώρους πρασίνου.

 

Το ημιτελές ξενοδοχείο-φάντασμα
Με την ονομασία «Μάριζα» είναι γνωστό το ξενοδοχείο-φάντασμα της Αγίας Μαρίνας, που στοιχειώνει εδώ και 5 δεκαετίες τη βόρεια πλευρά του νησιού. Ανήκει στα λεγόμενα «ξενοδοχεία της χούντας», καθώς αποτελεί μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα που ξεκίνησε την επταετία της δικτατορίας, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί, με τα γνωστά θαλασσοδάνεια. Το «φάντασμα» της Αγίας Μαρίνας απλώνεται σε έκταση 68 στρεμμάτων, με ένα κτίριο πάνω από τον κεντρικό δρόμο και μπανγκαλόου από κάτω, σε κτιριακό σύνολο 9.000? ?τ.μ. και δυνατότητα 480 κλινών. Σήμερα, αφημένο στο πέρασμα του χρόνου και τη φθορά, περιμένει να αξιοποιηθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού, που εξετάζουν την περίπτωσή του.


Aegina Maris: Το ρημαγμένο «ξενοδοχείο της χούντας»
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, γνωστό ως και Aegina Mari, αποτελεί μία ακόμη στοιχειωμένη επένδυση για την Αίγινα, καθώς έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου μετά τη Μεταπολίτευση. Το εν λόγω ξενοδοχείο χτίστηκε επί χούντας και αποτελούσε μία πολύ υποσχόμενη επένδυση για τον τουρισμό της εποχής, ενώ ήταν και το σήμα κατατεθέν του νησιού. Μέσα στο ακίνητο υπήρχε πισίνα, γήπεδο τένις, δίπλα στην παραλία εκτείνονταν τα μπανγκαλόου -τα μικρά αυτόνομα σπιτάκια του ξενοδοχείου. Επίσης, μαζί με τα δωμάτια και τις σουίτες διέθετε ένα εστιατόριο, καφέ και μεγάλες αίθουσες αναψυχής, ενώ αποτελούσε το στέκι της νεολαίας. Ωστόσο, δεν άντεξε πάνω από δεκαετία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και έτσι, λόγω των μεγάλων χρεών, περί τα μέσα του ’80 το Aegina Maris έβαλε οριστικά λουκέτο. Σήμερα, έπειτα από σαράντα χρόνια, η επενδυτική εταιρεία ακινήτων O- Lifestyle αναμένεται να το μετατρέψει σε ένα 5άστερο resort.

 
Στα ύψη το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί
Έντονο είναι, ωστόσο, την τελευταία διετία το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στο νησί, όπως υποστηρίζει στο powergame.gr o Γιάννης Λινός, ιδρυτής της Linos Real Estate, καθώς ανάρπαστα έχουν γίνει στους ξένους τα ακίνητα της Αίγινας, ενώ παράλληλα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα που υπάρχουν στο νησί. Συγκεκριμένα, λόγω της εγγύτητάς της στην Αθήνα, η Αίγινα φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μια ιδανική επιλογή για τους ξένους αγοραστές, οι οποίοι προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τη Ρουμανία. Η ζήτηση αυτή ανεβάζει και τις τιμές πώλησης στο νησί, οι οποίες πέρυσι κυμαίνονταν στις 2.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σήμερα φτάνουν τις 3.500 με 4.000 ευρώ το τ.μ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται η τάση οι ξένοι να επιλέγουν να νοικιάσουν ένα σπίτι για να μείνουν έναν χρόνο στο νησί, προτού προχωρήσουν σε κάποια αγορά ακινήτου. Η ενοικίαση κατοικίας, ωστόσο, αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για το νησί, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα, ενώ οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται μεταξύ 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

(saronicmagazine.gr)

eep logo