Πόρος: Ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου "Seas of change"

Mε θέμα τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες

Με την εναρκτήρια ομιλία της κας Εύας Δουζίνα, που εκπροσώπησε την "Καθετή" και το "Rauch Foundation", ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου στην αίθουσα "Βασιλική Κογιώνη", οι εργασίες του συνεδρίου "Seas of Change" που έχει ως θέμα τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών.
Αυτή η κομβικής σημασίας συνάντηση φέρνει κοντά κοινότητες, ακτιβιστές/-ριες, επιστήμονες/-ισσες, αιρετούς/-ές εκπροσώπους, καθώς και εκπροσώπους ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από 4 ηπείρους και 14 χώρες.

Την αρχή αυτής της προσέγγισης, έκαναν δύο κοπέλες από την μακρινή Αργεντινή, που επροσώπησαν τον συνδιοργανωτή φορέα Global Salmon Farming Resistance (GSFR), που με δυναμικό αγώνα, κατάφεραν να αποτρέψουν και να ακυρώσουν τα σχέδια βιομηχανοποίησης ακτών της Αργεντινής, προς όφελος της ιχθυοκαλλιέργειας σολωμού.
Η Catalina Cendoya και η Agustina Copello μίλησαν για τη μεθοδολογία και τις προσπάθειες που έκαναν και τους οδήγησαν στην τελική νίκη, απέναντι σε μεγάλα οικονομικά και πολιτικά που προσπάθησαν να επιβάλουν την βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια στη χώρα τους.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, μέσα από τη συζήτηση διαφορετικών πάνελς ομιλιτών, εξετάζονται τα ακόλουθα θέματα:
1. Συνοψίζοντας τις βασικές ανησυχίες σε όλη τη Μεσόγειο και την ΕΕ
2. Έρευνα στρατηγικών που σχετίζονται με την αειφορία και το περιβάλλον
3. Διαμόρφωση ερώτησης προς το ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια (ανοικτή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες)
4. Σχεδιασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών
Το απόγευμα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρς του Francesco De Augustinis "Until the End of the World" και του Mike Sampey "Poros Stands", με τη συμμετοχή και εισαγωγική ομιλία των δύο δημιουργών.


Το συνέδριο συντονίζει ο κ. Ηλίας Παπαθεοδώρου.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή.

Το συνέδριο είναι εμπνευσμένο από την ιδέα ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την επιστήμη, τα συνεργαζόμενα μέρη και τα οικονομικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από τα σχέδια εγκατάστασης ιχθυοτροφείων βιομηχανικής κλίμακας σε παράκτιες κοινότητες, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Πολύ συχνά αυτά τα γεγονότα αποκρύπτονται βολικά, κρυμμένα πίσω από καμπάνιες μάρκετινγκ και ανεπαρκείς ορισμούς της βιωσιμότητας, έως ότου τα σχέδια είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα σχεδιάσουν συλλογικές δράσεις με σκοπό να φέρουν το ζήτημα των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Η ελπίδα είναι ότι, εφοδιασμένοι με πληροφορίες και εμπνευσμένοι από την επιτυχία των κοινοτήτων που αντιστάθηκαν με επιτυχία στη λεηλασία των ακτών και των υδάτων τους, οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν με γνώσεις στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση των δημόσιων πόρων τους.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Rauch (ΗΠΑ), την Καθετή (Ελλάδα) και την Global Salmon Farming Resistance (Αργεντινή) υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου και του Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://seasofchange.world/

(saronicmagazine.gr)