Παράλογη απεργία απειλεί τον Πειραιά…

moralis green

Απέχουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα για συνολικά 25.000 ευρώ!

Ξεπερνά κάθε όριο λογικής η αποχή από την εργασία κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος των εργαζομένων στην καθαριότητα στον Δήμο Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε και με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Γιάννης Μώραλης, υπήρξε όντως ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα για το οποίο ευθύνονταν δύο υπάλληλοι του Δήμου που καθυστέρησαν τη σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων για να πληρωθούν οι υπερωρίες στους εργαζόμενους. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και τα χρήματα θα καταβληθούν έστω τμηματικά και σε βάθος τριών – τεσσάρων μηνών.

Εκτός αυτής της ρύθμισης πάντως, μένουν περίπου 70 εργαζόμενοι με συμβάσεις δίμηνης εργασίας. Αλλά και γι αυτούς έχει βρεθεί λύση. Τους προτείνεται να καταθέσουν συλλογική αγωγή και μέσω των εργατικών δικαστηρίων γρήγορα να δικαιωθούν και να εισπράξουν και αυτοί τις υπερωρίες τους. Μιλάμε για ένα ποσό που δεν ξεπερνά συνολικά τα 25.000 ευρώ, αλλά απειλεί να πνίξει τον Πειραιά στο σκουπίδι.

«Είναι παράλογο λίγοι συνδικαλιστές να αποφασίζουν για περίπου 450 εργαζόμενους στην καθαριότητα και αυτοί τελικά να επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία χιλιάδων πολιτών και ολόκληρης της πόλης» είπε σε κάποιο σημείο χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πειραιά.
Και ο Γιάννης Μώραλης αναρωτήθηκε στη συνέχεια για το τι ακριβώς επιδιώκουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. «Στρέφονται κατά συναδέλφων τους που έκαναν λάθος, τιμωρώντας έτσι την πόλη και τους πολίτες του Πειραιά»;

Απαντώντας σε ερώτηση του Portnet, ο Γιάννης Μώραλης είπε ότι δεν σκέφτεται να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες, ούτε καν για αυτό το τριήμερο, υποστηρίζοντας ότι ήταν και είναι πάντα υπέρ της δημόσιας λειτουργίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον, αν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιοτική δημόσια καθαριότητα, να ερωτηθούν ίσως οι πολίτες μέσω ενός σαφούς τοπικού δημοψηφίσματος, για το αν θα μπορούσε να υπάρξει και συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα αυτόν. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα παρεκκλίνω τόσο εύκολα της ιδεολογικής μου άποψης ότι πρέπει η καθαριότητα να είναι δημόσια. Θα υποκύψω μόνο όταν δεν θα μπορώ να προσφέρω στους Πειραιώτες αυτό το οποίο ζητούν, απαιτούν κι έχω υποχρέωση να τους προσφέρω γιατί έχω δεσμευτεί. Τότε θα ξεκινήσει από την πλευρά μου η οποιαδήποτε συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις. Πιστεύω στο δημόσιο χαρακτήρα της Καθαριότητας και τη στήριξα με πράξεις τα τελευταία 4,5 χρόνια. Γι΄ αυτό πήραμε απορριμματοφόρα και ενισχύουμε τον στόλο μας. Από την αρχή της θητείας μας αξιοποιήσαμε κάθε 2μηνο και 8μηνο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους εργαζομένους. Για να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην Καθαριότητα. Αυτή είναι η επιδίωξή μου, αυτός είναι ο στόχος μου», σημείωσε ο κ. Μώραλης,

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέφερε πως δεν θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους εργαζόμενους του Δήμου όπως ακριβώς ζητούν και στην ανακοίνωση τους τα σωματεία, ότι όλοι είναι ίσοι και με αυτή τη λογική θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή.

«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Έχουμε άλλη μια 4ετία και όλο τον χρόνο μπροστά μας για να εκπληρώσουμε την απαίτηση των Πειραιωτών για μια ακόμη πιο καθαρή πόλη. Και αυτό θα πράξουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης έκανε έκκληση στους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα, όπως είπε, να «πνίξουν» την πόλη στα σκουπίδια, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η Διεύθυνση Οικονομικών είχε προνοήσει ήδη, κατόπιν αιτήματος, να υπάρχουν χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμό που αφορά τις υπερωρίες, ποσό 280.000 ευρώ και ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Εξήγησε ότι για κάθε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η λεγόμενη Απόφαση Καθιέρωσης, η οποία πρέπει να προηγείται πάντα της υπερωριακής εργασίας. «Δυστυχώς, η Απόφαση της Καθιέρωσης δημοσιεύθηκε, κατόπιν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπαλλήλων, στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου 2019 και εδώ μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση μηνός Απριλίου. Επιπλέον η κα Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η δημοτική αρχή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την καλή της προαίρεση για τους εργαζόμενους, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να συνδράμει σε μια μαζική αγωγή των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις, εξηγώντας πως ακριβώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα στο οποίο δεν είχαν καμία υπαιτιότητα και να επισπευστεί η διαδικασία πληρωμής τους μέσω δικαστικής απόφασης.

Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει με την καθαριότητα έχει άμεσο αντίκτυπο σίγουρα στην εμπορική δραστηριότητα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ανέφερε επίσης ότι η πόλη δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλους, άρα έχουμε μια συλλογική ευθύνη να την κρατήσουμε καθαρή και ανθρώπινη και κάλεσε τους εργαζόμενους, από τη στιγμή που υπάρχει μια ξεκάθαρη βούληση της δημοτικής αρχής να υπάρξει λύση, να κάνουν πίσω σε αυτή τους την ενέργεια, να κάνουν αυτό που επιτάσσει η λογική και ζητά η πόλη, δηλαδή να συνεχίσουν την εργασία τους. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία και τον προβληματισμό του για αυτές τις λογικές, οι οποίες, όπως είπε, «μας αναγκάζουν να εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά τρόπους αποκομιδής και λύσεις στο θέμα της καθαριότητας, όπως κάνουν πολλές σύγχρονες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αν πρέπει λοιπόν να στραφούμε σε μια σύνθετη λειτουργία ή μια ιδιωτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει αυτό το κομμάτι, νομίζω ότι πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι».

 

eep logo