Πλησιάζει η «Διαμόρφωση του μέλλοντος της Ναυτιλίας»

naftilia texnologia

Η παγκόσμια εκδήλωση με κορυφαίες προσωπικότητες από τη ναυτιλία, την ενέργεια και τη χρηματοδότηση

Στην εκδήλωση της 6ης Νοεμβρίου εστιάζουν τώρα τα βλέμματα της παγκόσμιας ναυτιλίας στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος κορυφαίες προσωπικότητες του κόσμου από τη ναυτιλία, την ενέργεια και τη χρηματοδότηση. Φυσικά στο επίκεντρο των εργασιών η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και οι δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένου και του ΙΜΟ. Η ναυτιλιακή βιομηχανία, υπό την ηγεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, έχει ήδη καλέσει τον ΟΗΕ να θεσπίσει υποχρεωτική εισφορά άνθρακα για πλοία άνω των 5000 ολικής χωρητικότητας μέσω ενός παγκόσμιου μηχανισμού που βασίζεται στην αγορά. Η βιομηχανία έχει επίσης υποστηρίξει ένα ταμείο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα για να εξασφαλίσει εμπορική διαθεσιμότητα.

Ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του ICS, σχολίασε: «Φέρνουμε σε επαφή αυτούς τους ηγέτες από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να δοθεί το πράσινο φως από τις κυβερνήσεις να ξεκλειδώσουν γρήγορα τις επενδύσεις και να πάρουν μηδενικά πλοία άνθρακα στο νερό μέχρι το 2030. Χωρίς τη ναυτιλία, η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θα αποτύχει. Αλλά η βιομηχανία δεν μπορεί να επενδύσει με βάση υποσχέσεις και στόχους. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς πολιτική στήριξη η ενεργειακή μας μετάβαση θα μπορούσε να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Χρειαζόμαστε δράσεις και απτές συμφωνίες που θα αποδεσμεύσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στη ναυτιλία για την επόμενη δεκαετία και μετά. Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει παρουσιάσει ένα Ταμείο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν απαιτεί χρήματα φορολογουμένων, μια παγκόσμια εισφορά άνθρακα για να καταλήξει στη μετάβαση σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών και προτάσεις που θα προσφέρουν μια δίκαιη μετάβαση για όλες τις οικονομίες. Η ναυτιλία είναι ο τομέας που θα ξεκλειδώσει την παγκόσμια ώθηση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών όπως το υδρογόνο και η αμμωνία. Στην COP, θα πούμε στηρίξτε μας ή εξηγήστε γιατί εμποδίζεστε την ενεργειακή μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών».

Η «Διαμόρφωση του μέλλοντος της Ναυτιλίας», στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Ναυτιλίας της Ελλάδα, του Παναμά, της Χιλής της Κύπρου και της Κένυας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοέμβριου στο Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Strathclyde, εν μέσω της COP26. Η MSC είναι ο κύριος χορηγός της εκδήλωσης, με τους DNV, BP και Hapag Lloyd μεταξύ των άλλων χορηγών.

theseanation.gr

eep logo