ΠΕΝΕΝ: Συγκρότηση Αγωνιστικού Συντονιστικού Κέντρου στον Πειραιά

penen apergia

Με κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ,

το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας παίρνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση κοινής σύσκεψης την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 6 το απόγευμα, για τη συγκρότηση Αγωνιστικού Συντονιστικού Κέντρου στον Πειραιά.
Πρόκειται να γίνει μια πλατειά συζήτηση στην οποία έχουν κληθεί να λάβουν μέρος εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού χώρου, Σύλλογοι και Συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα αλλά και ευρύτερα συνδικαλιστικές δυνάμεις και πρόσωπα με αναφορά και δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «Έχοντας ως δεδομένο ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ε.Κ.Π) και η διαμορφωμένη σε αυτό πλειοψηφία αρνείται επίμονα να παίξει τον ρόλο του οργανωτή και συντονιστή της πάλης των εργαζομένων που οι ίδιες οι συνθήκες και τα οξυμένα προβλήματα επιβάλουν και επειδή η επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα συνεχίζεται και κλιμακώνεται, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο επώδυνο αντεργατικό και αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ήδη έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές σε συνδυασμό με την αγωνιστική απραξία που χαρακτηρίζει την στάση και τις επιλογές της ηγεσίας των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ, επιβάλλεται να εξετασθεί, από όλες τις δυνάμεις που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό, η δημιουργία ενός αγωνιστικού και συντονιστικού κέντρου δράσης – διεκδίκησης αλλά και αλληλεγγύης στον Πειραιά.
Στην κατεύθυνση αυτή κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα να συζητήσουμε, να διερευνήσουμε και να καταλήξουμε όχι μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων και των αιτιών τους που αναπαράγονται και οξύνονται αλλά και στην ανάγκη αγωνιστικής αντιμετώπισής τους.
Γίνεται φανερό ότι τόσο στον Πειραιά αλλά και σε όλη την χώρα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο με επικεφαλής το εργατικό κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει και θα κινητοποιήσει όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις χωρίς συμβιβασμούς, σεχταρισμούς, αποκλεισμούς και καπελώματα και το οποίο με ξεκάθαρους αγωνιστικούς – διεκδικητικούς όρους θα παλέψει με συνέπεια ενάντια στην βάρβαρη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία.
Το μέτωπο αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά πλαίσια των εργαζομένων αλλά πρέπει να επεκταθεί και να συσπειρώσει και ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις από τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυβέρνηση και τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κάνουμε μια ζωντανή συζήτηση, να γίνει η καταγραφή των προβλημάτων, στα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη όπως είναι τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, τα προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, την ανεργία, την νεολαία, το προσφυγικό κ.λπ.
Με βάση την παραπάνω αναφορά είναι προφανές ότι η στόχευση της αγωνιστικής μας δράσης θα πρέπει να αφορά το σύνολο των κοινωνικών, εργατικών λαϊκών και τοπικών προβλημάτων τα οποία πρέπει να συνδεθούν με μια ριζοσπαστική διέξοδο για την χώρα και τον λαό, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την ανάγκη για την διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των παλιών και νέων μνημονίων, τον δημόσιο επανέλεγχο των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και την πάλη ενάντια στον θεσμοθετημένο νεοφιλελευθερισμό της ζώνης του ευρώ και της Ε.Ε.
Στην αγωνιστική αυτή πρωτοβουλία μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο πρωτοβάθμια Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και άλλες εργατικές συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένοι έντιμοι συνδικαλιστές από διάφορους χώρους που βλέπουν την ανάγκη της πάλης και της αγωνιστικής διεκδίκησης και πιστεύουν στο οργανωμένο εργατικό κίνημα και στον σημαντικό ρόλο που αυτό καλείται να παίξει στις σημερινές συνθήκες.
Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί όλα τα Σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Πειραιά, Σύλλογοι του δημοσίου που εδρεύουν στην Α΄ και Β΄ περιφέρεια Πειραιά στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΥΕΝ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.
Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η Διοίκηση του Ε.Κ.Π (20/4/2017) στην οποία θα υπάρχει πρόταση για κοινή απεργιακή συγκέντρωση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Ε.Κ.Π τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε τις εξελίξεις, να δούμε και να οργανώσουμε στην πόλη του Πειραιά μια Πανεργατική συγκέντρωση την 1η του Μάη 2017 από όλους τους φορείς που θα στηρίξουν και θα πλαισιώσουν την πρωτοβουλία αυτή.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 21/4/2017 στην αίθουσα του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 6 μ.μ (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 Πειραιάς)».

Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι