Πίεση στις πτέρυγες!

podosfairo systhma

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα συστήματα τόσο ανάπτυξης όσο και άμυνας γίνονται όλο και πιο σύνθετα. Τα κλασσικά 4-4-2 ή 4-3-3 φαντάζουν παιχνιδάκια νηπιαγωγείου σε σχέση με αυτά που σήμερα επεξεργάζονται και υιοθετούν οι διαιτητές σε όλο τον κόσμο. Συνήθως, αν ο προπονητής δεν είναι δογματικός, προσαρμόζει το σύστημα που θα ακολουθήσει τόσο στην ποιότητα του έμψυχου υλικού που έχει στα χέρια του, όσο και στα ιδιαίτερα μειονεκτήματα ή πλεονεκτήματα αναμένεται να έχει ο αντίπαλος.

Μια ποδοσφαιρική σχολή λέει πως, ιδίως αν δεν έχεις ένα χαρισματικό «δεκάρι», που πλέον σπανίζουν, οφείλεις να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στις πτέρυγές σου. Έτσι με τα μπακ που μετατρέπονται σε εξτρέμ στην επίθεση, αλλά και τα εξτρέμ που γυρνάνε ως μπακ όταν η ομάδα αμύνεται, η δεξιά και η αριστερή πτέρυγα θεωρητικά θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου.
Αντίθετα, αν το παιχνίδι σου στηρίζεται στις μπαλιές του αρχηγού, που μάλιστα δεν είναι δεκάρι παλαιάς κοπής, τότε ο κίνδυνος να σε πιέσει από δεξιά και αριστερά ο αντίπαλος, και να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνά σου είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αρκετά αθλητικό στυλ για τα 52 του, αλλά ως δημοσιογράφος και μάλιστα σταρ, δεν μας έχει δείξει ότι ασχολείται ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο. Προσπαθεί να κάνει παιχνίδι μόνος του και μερικές φορές τα καταφέρνει αρκετά καλά, κάνει βέβαια και τις γκέλες του, ιδίως όταν προσπαθεί να κάνει κάποια εξεζητημένη ντρίπλα, αλλά φαίνεται να έχει υποτιμήσει την ανάγκη θωράκισης της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας του, ιδίως στα άκρα. Έτσι από τα δεξιά παρουσιάζει μεγάλα κενά, με αποτέλεσμα η ομάδα να εμφανίζει διαρροές και μετακινήσεις προς τη Νέα Δημοκρατία που φτάνουν έως και το 25% των ψηφοφόρων του τον Ιανουάριο. Αλλά και αριστερά εμφανίζει κενά, καθώς ο ποιο ρεαλιστής πλέον Τσίπρας «τσιμπάει» ψηφοφόρους του Ποταμιού, που βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Λαφαζάνη ως ένα δυνάμει ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα. Αν τελικά η ομάδα του φάει κανα γκολάκι από δεξιά ή αριστερά μένει να φανεί, αλλά εκείνο που έχει ήδη καταγραφεί είναι πως άλλη μια ομάδα έκπληξη καθηλώνεται στα χαμηλά της βαθμολογίας, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΧΑ.
Όχι εντυπωσιακή εμφάνιση οπωσδήποτε..

Pin It