Ημίχρονο…

hmixrono

Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν κάνει στο ΝΒΑ, κατά τη διάρκεια ενός τάιμ – άουτ οι πιο έξυπνοι παίκτες μπορούν να αντιληφθούν μόλις το εν δέκατον των οδηγιών του προπονητικού τημ. Γι’ αυτό ίσως μεγάλο ρόλο στο μπάσκετ παίζουν οι αυτοματισμοί στα συστήματα και το πόσο καλά έχουν αφομοιωθεί από την ομάδα πριν τον αγώνα.

Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα, όπως και ο χρόνος, είναι αισθητά διαφορετικά. Κι εδώ υπάρχουν συστήματα, καμιά φορά δε μπορείς να δεις μια φάση να βγαίνει μέσω αυτοματοποιημένων κινήσεων, «δουλεμένη στην προπόνηση» λένε οι προπονητές της εξέδρας,

αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας. Ο προπονητής συνήθως φωνάζει, αλλά καθώς δεν υπάρχουν τάιμ – άουτ ούτε την ροή του αγώνα μπορεί εύκολα να αλλάξει, ούτε οι οδηγίες του να γίνουν απολύτως κατανοητές. Υπάρχει όμως το ημίχρονο. Εδώ τα δεκαπέντε λεπτά είναι αρκετός χρόνος και για να αναλυθούν τα λάθη που έχει δει στο πρώτο ημίχρονο και να εξηγηθεί στους παίκτες τι ακριβώς πρέπει να διορθώσουν. Γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μια καλή ομάδα, που δεν πήγε καλά στο πρώτο ημίχρονο, να εμφανιστεί πολύ βελτιωμένη στο δεύτερο.

Είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ελπίδες που έχουν εν όψει του δεύτερου ντιμπέιτ της Δευτέρας οι φίλοι του.
Το κόμμα ξεκίνησε μουδιασμένα, λόγω της διάσπασης. Σαν να ετοιμάζεται για το πρωτάθλημα η ομάδα και την τελευταία στιγμή να παίρνουν μετεγγραφή τρεις βασικοί παίκτες. Χωρίς Ζωή, Λάφα και Βαρουφ ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με ενδεκάδα ανάγκης. Την ίδια στιγμή έμοιαζε να μην έχει ενέργεια ή να κάνει οικονομία δυνάμεων. Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης αυτό δείχνει. Τώρα η ομάδα ετοιμάζεται για το δεύτερο ημίχρονο. Κάπως ανεβαίνει η συσπείρωση, λογικό είναι, αν βρεθεί κι ένα σχέδιο αντεπίθεσης, ένα αφήγημα σχετικά με το με ποιους μπορεί να κυβερνήσει το κόμμα εφ’ όσον έλθει πρώτο, που να ηχεί πειστικά αρχής γενομένης από το ντιμπέιτ της Δευτέρας, τότε όλα μπορεί να γίνουν. Άλλωστε σ’ αυτό το ματς που βρίσκεται ακόμη στην μέση τα έχουμε δει όλα: ξεκίνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ απόλυτο φαβορί, βρέθηκε πίσω στο σκορ χωρίς να το καταλάβει, έχει τον Αλέξη σε κακή μέρα (κι όπως είπαμε μερικούς βασικούς εκτός ενδεκάδας) και στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου ήταν προφανές πως οι παίκτες του προσπαθούν να συνέλθουν. Ας περιμένουμε να δούμε, αν θα γίνουν αλλαγές και κυρίως πως θα βγουν από τα αποδυτήρια στο δεύτερο ημίχρονο.

Αναγνώστης

Pin It