«Ερχόμαστε»…

podosfairo batman

Είναι το σύνθημα, τα τελευταία χρόνια, ομάδων που πάσχουν από μικρομεγαλισμό. Μετράνε δεκαετίες χωρίς να έχουν κερδίσει έναν τίτλο, αλλάζουν προέδρους, προπονητές, αγοράζουν μεγάλους (καμιά φορά σε ηλικία μόνο) παίκτες, συσπειρώνουν σε βαθμό φανατισμού τους φιλάθλους τους, και ενώ ετοιμάζονται για απογείωση, καταγράφουν χαμηλές πτήσεις.
Δεν είναι τυχαίο που και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με τέτοια συνθήματα – τίτλους

στις φιλικές τους εφημερίδες, προσπάθησαν να πορώσουν όλο το καλοκαίρι τους φιλάθλους τους. Έχουν ανάγκη από καταξίωση μετά από χρόνια αγωνιστικής ερημιάς.
Δεν είναι τυχαίο που ο Ηρακλής, ο οποίος επίσης όπως η ΑΕΚ περιπλανήθηκε στη Γ’ και στη Β’ Εθνική, δεν υιοθέτησε ποτέ το απειλητικό και μικρομέγαλο «Ερχόμαστε». Είναι περίπτωση του ΚΚΕ, που ήθελε μεν να ενισχύσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν έθεσε ως στόχο την κατάκτηση της τρίτης θέσης, ενώ με τη διατήρηση πάνω-κάτω των ίδιων ποσοστών, μια χαρά πορεύεται.

Αλλά και μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ οι διαφορές χθες ήταν εμφανέστατες.
Ήθελε τη νίκη η ΑΕΚ, αλλά και το Ποτάμι 10% ήθελε κι έμεινε στο 4%, όπως η Ένωση τελικά έχασε. Ενώ ο ΠΑΟΚ που ξεκίνησε χάνοντας, περίπου όπως έβλεπε το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του στο 3%, κατάφερε να ανακάμψει και να νικήσει, όπως το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 6,3%. Βέβαια ούτε το Ποτάμι και η ΑΕΚ καταστράφηκαν με ένα άσχημο αποτέλεσμα, ούτε ο ΠΑΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έγιναν πρωταγωνιστές μετά από μια καλή εμφάνιση.
Ο τίτλος πιθανότατα θα είναι πάλι υπόθεση των δύο «μεγάλων», αν και εδώ υπάρχουν διαφορές. Στη μια περίπτωση, στην πολιτική, αν και μόλις έγιναν εκλογές, κανείς δεν μπορεί να βάλει στοίχημα για το πόσο καιρό θα μπορεί να απολαμβάνει την πρωτιά του.
Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, όπου τα χρονικά δεδομένα είναι πάντα προδιαγεγραμμένα. Και ο μόνιμος πρωταθλητής Ολυμπιακός γνωρίζει πως απολαμβάνει τα πρωτεία κάθε καλοκαίρι και ξεκινάει κάθε φθινόπωρο ένα νέο αγώνα που κρατά μέχρι την άνοιξη, για να αφήσει στη δεύτερη θέση τον Παναθηναϊκό. Όπως κάνει ενάμιση χρόνο τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

Αναγνώστης Κ.

eep logo