Αλλάζει η Ευρώπη;

podosfairo olympiakos nikiΕξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Το ζήτημα είναι να εκμεταλλεύεται κανείς τις όποιες ευκαιρίες του προσφέρονται. Τις μικρές ρωγμές στο τείχος του κατεστημένου. Τις ιστορικές ευκαιρίες. Όπως για παράδειγμα έκανε ο «Θρύλος» το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο. Ή όπως δεν έκανε ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη.
Ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντι του μια Αρσεναλ με εμφανή προβλήματα στην άμυνα. Είχε πάει διαβασμένος, σχεδόν όλοι του οι παίκτες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, έβαλε τρία γκολ και παρότι έφαγε δύο, έφυγε νικητής από το νησί. Και να σκεφτεί κανείς

ότι ποτέ δεν είχε πάρει ούτε ισοπαλία στην Αγγλία όποτε πήγαινε μέχρι τώρα για το Τσάμπιονς Λιγκ ή παλιότερα το Πρωταθλητριών. Κι όλα αυτά όταν ο Νιχάουζ, ο Ολλανδός διαιτητής στο δεύτερο ημίχρονο σφύριξε έδρα όσο τον έπαιρνε.

Από την άλλη ο Τσίπρας είχε αγώνα σε ουδέτερο έδαφος. Στον ΟΗΕ και στο Ίδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα σε ρόλο διαιτητή ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον ήταν προκλητικά φιλικός υπέρ του δικού μας. Μόνο που δεν απάνταγε ο ίδιος στα ερωτήματα που έθετε. «Να πω στους επενδυτές λοιπόν να επενδύσουν στην Ελλάδα;», ρώτησε κάποια στιγμή. Τόσο δύσκολες ερωτήσεις. Μόνο που δεν πήρε την μπάλα ο ίδιος να βάλει γκολ. Κι ο δικός μας μαγκωμένος, αδιάβαστος, απροπόνητος να μην καταλαβαίνει τι είναι ανεμογεννήτριες, να κομπιάζει και τελικά να κάνει ακόμη και το φιλικό κοινό να γελάει μαζί του.
Είναι και ο αρχοντοχωριατισμός. Να θέλεις να το παίξεις άνετος κι ωραίος. Κουστούμι από κασμίρι και στα πόδια ξεφτισμένα τσαρούχια. Ο Ολυμπιακός έχει πάθει κι έχει μάθει. Δεν πας στην Ευρώπη με στόχο να παίξεις ανοιχτά. Η 7αρα της Γιουβέντους κάτι 5άρες τον έχουν μάθει. Ενώ ο Αλέξης ήθελε να το παίξει αγγλομαθής. Λες κι έπαθε τίποτε ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Ολάντ, η Μέρκελ ακόμη που χρησιμοποιούν διερμηνέα. Αυτόματα ακούς στο ακουστικό τι σε ρωτάνε, αυτόματα σχεδόν μεταφράζονται αυτά που λες. Κι ούτε γάτα , ούτε ζημιά. Τίποτε ο δικός μας. «Θα παίξω ανοιχτά, σαν ίσος προς ίσον». Αντε να καταλάβεις τα βαριά Αμερικάνικα του Κλίντον από το Αρκανσο τώρα και κάτσε να μετράς γκολάκια.
Ενώ ο Ολυμπιακός μετρημένος, σοβαρός με «πούλμαν» μπροστά από την περιοχή του καρδιοχτύπησε αλλά έφυγε με μια θρυλική νίκη και τρεις βαθμούς από το Λονδίνο. Δεν άλλαξε με μια νίκη η Ευρώπη, αλλά την ευκαιρία του την άρπαξε. Δεν την άφησε , όπως ο «μικρός» να του γλιστρήσει μέσα απ’ τα χέρια…

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo