«Κρήτες αεί ψεύσται»

penalty

Είναι το γνωστό λογικό παράδοξο του Επιμενίδη. Κρητικός ο ίδιος είπε ότι οι Κρήτες πάντα λένε ψέματα. Άρα ; Έχει πει ψέματα και δεν λένε ψέματα οι Κρητικοί; Ή ως Κρης που περιμένουν όλοι να ακούσουν ψέματα από το στόμα του είπε την αλήθεια; Μύλος, όπως καταλήγει και ο πολύ καλός γραφιάς Παντελής Μπουκάλας της «Καθημερινής» που μας θύμισε (στη στήλη του «Στάσεις» το Σάββατο) το Επιμενείδιο παράδοξο.

Τα καλά λόγια του Τσίπρα για τον Μειμαράκη

(μακάρι να είστε εσείς στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του είπε στη Βουλή κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης) θύμισαν κάποιες περιπτώσεις που ο ποδοσφαιριστής που ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα πέναλτι, σε ρόλο Κρητικού, δείχνει στον τερματοφύλακα τη γωνία που θα στείλει την μπάλα. Κι η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι συμπυκνώνεται στη φράση : «Μου δείχνει δεξιά, άρα θα την στείλει αριστερά. Ή μήπως θέλει να με κάνει να πιστέψω ότι θα την στείλει αριστερά κι αυτός τελικά θα την στείλει όντως δεξιά;». Μύλος και πάλι.

Ο Τσίπρας θέλει όντως τον Μειμαράκη αντίπαλο, θεωρώντας τον του χεριού του; Ή λέει καλά λόγια , σε ρόλο Κρητικού ,για να πιστέψουν στη ΝΔ πως ο Αλέξης «τον έχει τον Βαγγέλα» και να ψηφίσουν άλλον, που ίσως είναι ευκολότερος αντίπαλος για τον πρωθυπουργό; Ξανά μύλος.

Μέχρι να λυθεί το Επιμενίδειο παράδοξο πάντως (που δεν λύνεται) ο τερματοφύλακας έχει μια τρίτη επιλογή. Να μην πέσει σε καμιά γωνία. Πολλές φορές και οι πιο τεχνίτες παίκτες επιλέγουν απλώς να σουτάρουν δυνατά στο κέντρο της εστίας. Εκεί, που αν έμενε σταθερός ο γκολκήπερ θα το έπιανε το πέναλτι.

Αναγνώστης Κέντρος

 

eep logo