Και όμως κινείται;

podosfairo ellada ouggaria

Το ερωτηματικό σε μια εμφατική πρόταση, σαν κι αυτή που αποδίδεται στον Γαλιλαίο, που αν την είπε, την είπε ψιθυριστά (και αφού αναθεώρησε ενώπιον της Ιεράς Εξετάσεως τις απόψεις του για να αποφύγει την πυρά), το ερωτηματικό λοιπόν συνιστά δομικό- συντακτικό λάθος. Δεν μπορεί να υποστηρίζεις με έμφαση κάτι και την ίδια στιγμή να αναρωτιέσαι. Θυμάμαι αυτή την θεωρητική για τη σύνταξη που κάναμε το μακρινό 1981-82 στο Πανεπιστήμιο συζήτηση με αφορμή μια προκήρυξη που είχε ακριβώς τον τίτλο αυτού του σχολίου και την είχε συντάξει συμφοιτητής μου, υπουργός της σημερινής κυβέρνησης.

Υπάρχουν στιγμές πάντως που η σιγουριά και η απορία πάνε χέρι-χέρι.

Για παράδειγμα, η Εθνική Ελλάδος έπαιξε καλά χτες κι έτσι κέρδισε την Ουγγαρία πετυχαίνοντας 4 γκολ, περισσότερα από όσα είχε βάλει σε όλο το τουρνουά για τα προκριματικά για το 2016. Στην άμυνα είχε κάποια προβλήματα, γι’ αυτό και δέχτηκε τρία γκολ αλλά τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στη δομή και στην οργάνωση της ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που δεν μπόρεσε ποτέ να ακολουθήσει το παράδειγμα του μπάσκετ, να χτίσει πάνω στις επιτυχίες και να φτιάξει μια ομάδα με διάρκεια – σταθερή αξία. Έτσι μπορεί να αναρωτιέται κανείς και την ίδια στιγμή να υποστηρίζει ότι υπάρχει η Εθνική Ποδοσφαίρου. Όπως πάλι μπορεί να υποστηρίζει και ταυτόχρονα να αναρωτιέται, αν όντως υπάρχει ένα κόμμα μεγάλο, μικρό, απειροελάχιστο. Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ. Ακόμα και για την τελευταία, αν ρωτήσεις τα στελέχη της, όσα έχουν απομείνει θα καταλάβεις ότι η έμφαση με το ερωτηματικό πάνε μαζί.

Αλλά εδώ η έμφαση και το ερωτηματικό πάνε μαζί για πόλεις ολόκληρες., για κόμματα θα μιλάμε; Όσο πιστεύουν κάποιοι εμμονικά ότι είναι Πειραιώτες, τόσο βλέπουν τα στοιχεία της πόλης να αρνούνται ότι υπάρχει η ίδια η πόλη. Ο Πειραιάς είναι ιδέα, αλλά εδώ και χρόνια, οι ισχυρότεροι οικονομικά πολίτες του επιλέγουν να μένουν εκτός των ορίων του δήμου, και να δικαιολογούν το εμφατικό Πειραιώτης» με μια κάθοδο ένα Σάββατο στο «Εν Πειραιεί».
Από εδώ και μπρος το περήφανα εμφατικό «είμαι Πειραιώτης» θα συνοδεύεται με το ερωτηματικό – απορία «Που θα πάμε όταν κατέβουμε στην πόλη;»

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo