Ομάδα – έκπληξη

atletiko olympiakos

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα από το Γενάρη ως το Μάρτη, πολλές αγωνιστικές πριν λήξει η διοργάνωση. Πέρυσι μόνο, ο ΠΑΟΚ που έχει να πάρει πρωτάθλημα 30 χρόνια, ξέφυγε δυο φορές στη βαθμολογία με 5 βαθμούς διαφορά από το Θρύλο, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε. Στο τέλος μάλιστα, έχασε και τη δεύτερη θέση από τον Παναθηναϊκό. Αυτοί οι τρεις και παλιότερα η ΑΕΚ, που μια χρονιά με το Ριβάλντο στη σύνθεσή της έχασε στα χαρτιά ένα πρωτάθλημα («υπόθεση Βάλνερ») είναι οι ομάδες που θεωρητικά διεκδικούν κάθε χρόνο το πρωτάθλημα. Πριν από 13-14 χρόνια, για μια και μοναδική χρονιά,

η Ξάνθη είχε μπει σφήνα στους μεγάλους και διεκδίκησε μέχρι τέλους, ακόμα και την πρώτη θέση, που πάντως και τότε κατέκτησε ο Ολυμπιακός.

Στην Ισπανία, όπου τα τελευταία χρόνια η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει αμφισβητήσει σοβαρά την κυριαρχία Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, εμφανίζεται η περίπτωση μιας ακόμη έκπληξης. Στο γήπεδο της πολιτικής. Δεν είναι οι πολυδιαφημισμένοι Podemos, που καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις συνεχώς, χειρότερα κι από τον περσινό Δικέφαλο του Βορρά, αλλά οι κεντρώοι Πολίτες. Οι Ciudadanos παρουσιάζουν συνεχή άνοδο και βρίσκονται σε απόσταση βολής από τους Σοσιαλιστές και τη Δεξιά που εμφανίζονται να είναι ισόβαθμοι στην πρώτη θέση.

Στην Ελλάδα δημοσκοπικά είχαμε τέτοια φαινόμενα, που όμως δεν κράτησαν πολύ. Και μάλιστα με αντιστροφή πορεία. Έκρηξη σε χρόνο μακριά από τις εκλογές και υποχώρηση όσο αυτές πλησίαζαν. Το ΚΕΠ του Δ. Αβραμόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2008, η ΔΗΜΑΡ το 2012, το Ποτάμι το 2014. Ο Αβραμόπουλος δεν συμμετείχε καν στο πρωτάθλημα, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 διασώθηκε την τελευταία στιγμή, η ΔΗΜΑΡ έπεσε στην ερασιτεχνική κατηγορία και ξαναπαίζει μετά από συγχώνευση με το ΠΑΣΟΚ σαν Εθνικό-Α.Ο.Μάνης ένα πράγμα, και το Ποτάμι που δεν θέλει να συνεργαστεί, βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη.

Αν αντέξουν οι Πολίτες, ακόμη κι αν δεν είναι πρώτο κόμμα, θα είναι καθοριστικός ο ρόλος τους στο σχηματισμό κυβέρνησης. Στο ισπανικό σύστημα δεν θα έρθουν τα πάνω – κάτω, αλλά οι αλλαγές θα είναι σημαντικές. Και η μετάβαση στον ρεαλισμό, που εκφράζουν οι κεντρώοι Πολίτες, δε θα κοστίσει 90 δις και 7 χαμένους μήνες, όπως εδώ. Αλλά στην Ισπανία, είπαμε, η Ατλέτικο Μαδρίτης αμφισβητεί σταθερά εδώ και κάποια χρόνια την πρωτοκαθεδρία των δύο μεγάλων. Στην Ελλάδα ψάχνουμε με κιάλι να βρούμε τον δεύτερο πίσω από τον Ολυμπιακό κι όσο για τον τρίτο δεν γίνεται λόγος.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo