Γήπεδα για μεγάλες ομάδες

shmitis en peiraiei 2

Οι μεγάλες ομάδες θέλουν και μεγάλα γήπεδα. Ο Ολυμπιακός μεγαλώνει διαρκώς από τότε που το Καραϊσκάκη, το οποίο συντηρούσε επί σειρά ετών, του παραχωρήθηκε κι έγινε η αμιγώς ποδοσφαιρική έδρα του. Στον Παναθηναϊκό, ορθώς είχαν βάλει ως στόχο δικό τους γήπεδο στο Βοτανικό. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας είναι μικρή, αντίστοιχη μιας μικρής ομάδας, που αποκλείεται κι από την Γκαμπάλα ακόμη. Και στην ΑΕΚ, ονειρεύονται μεγαλεία και Αγιασοφιές, ξεχνώντας πως πρόπερσι παίζαν στην Τρίτη Εθνική.

Το Εν Πειραιεί, στην πλατεία Κοραή, ήταν γήπεδο για μεγάλες ομάδες. Στα 21 χρόνια λειτουργίας του

παρακολούθησε την άνοδο και την πτώση των εκσυγχρονιστών, αποτέλεσε θέατρο συμφωνιών, συνομωσιών, διαβουλεύσεων, ακόμη και διαπλοκών. Ήταν σταθερό σημείο αναφοράς μιας ορισμένης ελιτ της πόλης και του λιμανιού, αλλά και «στόχο» - «έπαθλο» - αντιπάλων ελιτ. Θυμούνται κάποιοι πως τον Απρίλιο του 2000, το βράδυ των εκλογών, όταν για 2-3 ώρες φαινόταν πως κέρδιζε η ΝΔ, γνωστοί Νεοδημοκράτες του Πειραιά είχαν «πιάσει στασίδι» στο Εν Πειραιεί. Ήταν το φρούριο του εκσυγχρονισμού, που νόμιζαν ότι κατακτούσαν. Σα να κατακτούσε ο Άρης το κύπελο Ελλάδας και να ΄θελε να κάνει το γύρο του θριάμβου μέσα στο γήπεδο της Τούμπας.

Κάποιοι ακόμη θυμούνται, λίγο παλιότερα, το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, τον Φασούλα να δηλώνει σε δημοσιογράφους συνεργάτες του τότε υπουργούν Ναυτιλίας και τον ίδιο τον Σουμάκη, ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος βουλευτής και ότι αντίθετα θα τον στηρίξει. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Η φωτογραφία, που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, έχει ληφθεί μέσα στο Εν Πειραιεί στις 6 Ιανουαρίου του 2000. Μετά τον αγιασμό των υδάτων, η crème de la crème των εκσυγχρονιστών, με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που όποτε θυμόταν τον Πειραιά, όπου εκλεγόταν, κατέβαινε στο Εν Πειραιεί, τον τότε δήμαρχο και σήμερα αντιδήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη κι ένα γνωστό επιχειρηματία πίνει ούζα και γενικώς διασκεδάζει. Ο ίδιος ο Χρήστος Αγραπίδης μου θύμισε χθες πως ευχήθηκε να είναι πρωθυπουργός και να εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο (ήλπιζε ότι οι εργασίες θα ολοκληρώνοντας σε 2-3 χρόνια και κράτησαν 13) ο Κώστας Σημίτης. Η είδηση διαδόθηκε αμέσως και μεταδόθηκε ενώ εξελισσόταν η ουζοποσία ως υποστήριξη του Νεοδημοκράτη Χρ.Αγραπίδη προς τον Κ.Σημίτη. Άλλωστε στην παρέα, σε κεντρικό σημείο διακρίνεται ο Σωτήρης Παπαπολίτης, παλιός βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και στην συνέχεια της ΝΔ, που ανοιχτά στήριξε εκείνη την εποχή τον Κ.Σημίτη.

Το γήπεδο είχε ζήσει θριάμβους και πανωλεθρίες. Προσωπικούς και συλλογικούς. Δημάρχους να μπεκροπίνουν, δημοσιογράφους να κουτσομπολεύουν, επιχειρηματίες να κλείνουν δουλειές, εφοπλιστές να πίνουν τον καφέ τους αόρατοι, συμβούλους υπουργών να «διαπλέκονται», αλλά και απλές παρέες Πειραιωτών να μεγαλώνουν ή να τσακώνονται και να διαλύονται. Ο εικονιζόμενος δίπλα στον Κ.Σημίτη τότε υπουργός Ναυτιλίας Στ.Σουμάκης ήταν σταθερός στο ραντεβού του Σαββάτου, μέχρι το τελευταίο Σάββατο. Σταθεροί ήταν και πολλοί άλλοι. Ίσως όχι τόσοι πολλοί που θα έφταναν για να αντέξει το Εν Πειραιεί στην κρίση και στο δυσβάστακτα μεγάλο ενοίκιο που απαιτεί η σχολική Εφορία της Ιωννιδείου, που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου. Προφανώς το Εν Πειραιεί θα αλλάξει χέρια, προφανέστατα η κεντρική πλατεία του Πειραιά θα γυρίσει σελίδα. Με το μετρό σε 2-3 χρόνια να φτάνει στην πόρτα του, κάποιος άλλος ιδιοκτήτης ίσως κάνει και χρυσές δουλειές. Εκείνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο είναι αν θα μπορέσει να έχει την ταυτότητα και το χαρακτήρα που είχε 21 χρόνια τώρα..

ΥΓ.
Ότι θα έμπαινε λουκέτο ήταν γνωστό εδώ και λίγες μέρες. Σεβαστήκαμε την επιθυμία των ιδιοκτητών και την ώρα που το διαδίκτυο κατακλυζόταν από σχετικές αναφορές, εμείς απλώς το υπονοήσαμε στο Παιχνίδι Κέντρου της Δευτέρας. Φυσικά δεν είχαν υποχρέωση να σεβαστούν και άλλοι την επιθυμία του Αλέκου, του Κώστα και του Γιώργου να μη λάβει ευρύτερη διάσταση το γεγονός, απλώς εμείς το είχαμε «κτίσει» το μαγαζί.

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It