Ήταν κάποτε ντέρμπι...

derby olympiakos panathinaikos

Θεωρητικά το Ολυμπιακός-ΑΕΚ είναι ντέρμπι. Έχει όλα τα στοιχεία για να δικαιολογήσει αυτό το χαρακτηρισμό. Βαριές φανέλες, μεγάλα ονόματα.
Και στο στοίχημα οι αποδόσεις για ντέρμπι το υπολογίζουν. Όπως οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, ντέρμπι έδειχναν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Το αποτέλεσμα το είδαμε. Αν τον Μεϊμαράκη τον λέγαμε Ηλία, η Θύρα-7 του ΣΥΡΙΖΑ, θα τραγουδούσε εν χορώ «Βάλτε τον Ηλία στο ρολόι, να μετράει πόσα τρώει», για να θυμηθούμε τον άμοιρο Ατματζίδη που μέτραγε εξάρες και τεσσάρες από τον Θρύλο μια εποχή.

 

Όμως όσο δεν πρέπει να κατεβαίνει κανείς σε εκλογές με έπαρση, άλλο τόσο δεν πρέπει να υποτιμά κανείς κανέναν αντίπαλο. Όπως η κάλπη είναι «γκαστρωμένη», έτσι και το αποτέλεσμα είναι εκείνο που έχει διαμορφωθεί με το τελευταίο σφύριγμα. Υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις ομάδων που μπήκαν με τον αέρα του νικητή και έφυγαν ταπεινωμένοι. Και αρκετές εκπλήξεις στην πολιτική Ιστορία, όπου σημειώθηκαν ανατροπές που δεν περίμενε κανείς. Το ’96 ο Ζοσπέν στη Γαλλία, το 2000 ο Σημίτης στην Ελλάδα, πήραν εκλογές που, στην αρχή του προεκλογικού αγώνα, όλα έδειχναν ότι θα τις έχαναν.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ολυμπιακός, για να ξαναγυρίσουμε στο ποδόσφαιρο το έχει δει πριν δυο χρόνια το έργο. Κατέβηκε ως απόλυτο φαβορί κόντρα στο διαλυμένο ΠΑΟ κι ακόμα προσπαθεί να μη θυμάται την τριάρα που έφαγε. Οπότε ας δεχτούμε ότι είναι ντέρμπι, κι ας ευχηθούμε να κερδίσει ο καλύτερος. Αρκεί να φοράει κόκκινα…

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo