Ο Ζήκος…

zhkos mpakalogatos

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να παίξουν τον Ζήκο στον ρόλο του «Μπακαλόγατου». Το έργο, που παρεμπιπτόντως λέγεται «Της κακομοίρας» έχει παιχθεί τόσες φορές στην τηλεόραση, που τις ατάκες του τις ξέρουμε σχεδόν όλοι απ΄ έξω. Όπως την κατάληξη ενός ντέρμπι ΠΑΟ – Ολυμπιακού. Σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός προηγείται και στο τέλος χάνει. Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως πέρσι στο πρωτάθλημα, αλλά ο κανόνας είναι αυτός. Φέτος προλάβαμε και είδαμε το έργο νωρίς-νωρίς. Δυο φορές. Στο κύπελλο και στο πρωτάθλημα.

Τα παιχνίδια αυτά πλέον θυμίζουν τα δήθεν ντέρμπι Τσίπρα εναντίον Νέας Δημοκρατίας.

Για να επαναλαμβάνεται τρεις φορές σε οκτώ μήνες η νίκη του Αλέξη, κάτι σημαίνει. Οπωσδήποτε δεν είναι σύμπτωση. Πόσο μάλλον που δεν ήταν ντέρμπι. Θα μπορούσε να είναι ανεστραμμένη εικόνα του αγώνα. Στο πολιτικό γήπεδο ο Τσίπρας πετάει και παίρνει παραμάζωμα τη ΝΔ. Στο παρκέ, τόσο του ΣΕΦ όσο και του ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟ ως ομάδα νικά τον Ολυμπιακό του Σπανούλη, ο οποίος δεν «σέρνεται» ακριβώς αλλά οπωσδήποτε απέχει πολύ από το επίπεδο του κάποτε καλύτερου ευρωπαίου μπασκετμπολίστα.

Στο μπάσκετ, τα πάντα κρίνονται τελικά στα πλέι οφ. Και αφού μιλάμε για δυο ομάδες που ξεχωρίζουν, καθοριστικό στοιχείο είναι το ποιος θα τερματίσει πρώτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ώστε τελικά να έχει πλεονέκτημα έδρας. Έτσι ο Θρύλος μπορεί να ελπίζει πως οι 4 πόντοι είναι μια διαφορά που μπορεί να καλυφθεί στον δεύτερο γύρο και τελικά να έχει πλεονέκτημα έδρας. Φυσικά επειδή δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από τον Σπανούλη, πρέπει να ενισχυθεί ως ομάδα.

Από την άλλη πλευρά, στην πολιτική ο αγώνας είναι νοκ άουτ. Και καθοριστικός είνι ο ρόλος του ηγέτη. Γι΄αυτό όσο περιμένει τη φθορά της ομάδας του Τσίπρα η ΝΔ για να διεκδικήσει τη νίκη, οφείλει εκτός από ομάδα να έχει και ηγέτη. Είναι κι αυτός ένας λόγος που βλέποντας τους υποψηφίου αρχηγούς έχουν αρχίσει ήδη τα στοιχήματα ότι θα τους ξαναπάει σε κάλπες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο του χρόνου ο μικρός, πριν φθαρεί πολύ η ομάδα του για να τους ξαναγλεντήσει. Είναι αυτό που λέμε με το Ζήκο. Ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί..

Αναγνώστης Κέντρος

 

eep logo