Αεροδρομίου…

olant

Θα μπορούσε να πει κανείς και μεταγραφές δημαρχείου. Κι αυτό γιατί η ηχηρότερη μεταγραφή όλων των εποχών γιορτάστηκε στο Δημαρχείο Πειραιά. Ήταν του Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό επί Κοσκωτά και δημαρχίας Ανδριανόπουλου. Μετά άρχισε η μόδα των αεροδρομίων που έχουν δει μεταγραφές μεγάλων ονομάτων αλλά και παλτών.

Μεταγραφή αεροδρομίου φυσικά ήταν ο Ριβάλντο, ο οποίος εκτόξευσε τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας στο νέο «Γ.Καραϊσκάκης» και παράλληλα πρόσφερε τρία χρόνια στο Θρύλο κι ένα χρόνο στην ΑΕΚ. Δεν ήταν σαν τον Εσιέν που τους έστειλε καλοκαιριάτικα στο Ελ.Βενιζέλος, αλλά ακόμη δεν τον έχουν δει να παίζει στη Λεωφόρο.

Αεροδρομίου μεταγραφή ήταν και κείνος, αλλά έτσι που πάμε θα φτάσουμε παρέλαση και γήπεδο δεν θα έχει πατήσει.

Ο Ντε Γκωλ ή κι ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν έκαναν σύνθημα το «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία». Τηρουμένων των αναλογιών, ήταν μεταγραφές αεροδρομίου, κατέβασαν πλήθη στους δρόμους της Αθήνας να ανεμίζουν ελληνογαλλικά σημαιάκια, αλλά επιπλέον σφράγισαν μια παράλληλη ελληνογαλλική πολιτική. Και εισιτήρια έκοψαν και μπάλα έπαιξαν. Η επίσκεψη του Σαρκοζί σκόρπισε ρίγη ενθουσιασμού στις τάξεις των φιλάθλων, αλλά επί της ουσίας χάθηκε μες το πρώτο Μνημόνιο, που ήρθε λίγους μήνες αργότερα. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν πιάνεται, λίγοι τη θυμούνται. Η επίσκεψη του Ολάντ τώρα, θυμίζει μεταγραφή ενός παίκτη που οπωσδήποτε συγκινεί τους φιλάθλους, αλλά πλέον υποψιασμένοι αυτοί, όσο και κουρασμένοι από μια ομάδα που χάνει κάθε χρόνο την ευκαιρία να ανέβει κατηγορία, στέκονται απέναντί της επιφυλακτικοί.

Ο Πολέτι ήταν ίσως το μεγαλύτερο μεταγραφικό φιάσκο της Χρυσής Εποχής του Γουλανδρή. Για κάποια χρόνια, στα τσιμέντα του παλιού «Γ.Καραϊσκάκης», οι φίλαθλοι του Θρύλου στέκονταν επιφυλακτικοί απέναντι και στο μεγάλο δίδυμο Λοσάντα – Βιέρα. Είχε προηγηθεί το φιάσκο Πολέτι που λέγαμε, αλλά και ένα ακόμη δίδυμο Λατινοαμερικάνικων μεταγραφών – απογοητεύσεων, εκείνο των Νικολάου – Άλτσιμπαρ, οπότε το φιλοθεάμον κοινό έκανε με το γιαούρτι ότι κάνει όποιος καεί στο χυλό.

Σχεδόν όπως οι φίλαθλοι στέκονται επιφυλακτικοί απέναντι στην επίσκεψη Ολάντ. Μεγάλος παίκτης, δε λέω, αλλά να τον δούμε και στο γήπεδο.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo