Επαγγελματική νίκη

marcos silva

Όταν μια καλύτερη ομάδα αντιμετωπίζει μια θεωρητικά μικρότερη μπορεί νικήσει και χωρίς να ζοριστεί. Ακόμη περισσότερο αν προέρχεται από αλλεπάλληλα παιχνίδια και νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορεί έστω και κουρασμένη να νικήσει στηριζόμενη στην ανώτερη ποιότητα της και σε μια – δυο φάσεις που θα φτιάξει σε όλο το παιχνίδι. Επαγγελματική νίκη το λένε αυτό, ακόμη κι αν έχει πάρει ένα δυο σφυρίγματα στον αγώνα – είθισται (ως μπόνους;) για τις μεγάλες ομάδες.
Είναι η περίπτωση της υπερψήφισης του «Νόμου Παππά» για τα ΜΜΕ. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο;

Δεν βλέπω ούτε Παναθηναϊκό να διαμαρτύρεται κι ας σφυρίζει ο Παπουτσέλης. Βεβαίως και πρέπει. Έγινε με τον καλύτερο και πλέον διαφανή τρόπο;

Ε, καλά τώρα, είναι η απάντηση. Εδώ κοτζάμ Ρεάλ ακριβώς πριν 16 χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου του 1999 χρειάστηκε να επιστρατεύσει τον Ρομπέρτο Κάρλος σε ρόλο τερματοφύλακα να βγάλει το σουτ του Μαυρογεννίδη με το χέρι μέσα από την περιοχή, φάση που ήταν πέναλτυ υπέρ του Θρύλου κι αποβολή του αμυντικού της «βασίλισσας», για να κερδίσει τελικά. Το fair play είναι μια ωραία κουβέντα, αλλά η ζωή είναι άδικη. Οι «μεγάλοι», είπαμε, παίρνουν σφυρίγματα κατά κανόνα.

Κι ο Ατρόμητος μπορεί να διαμαρτύρεται για ένα οφσάιντ που δόθηκε εις βάρος του μονίμως ξεχασμένου Ελ Ταλέκ, στη μία κι ίσως μοναδική φάση που δεν ήταν, αλλά τι να κάνουμε; Ο Ολυμπιακός έβαλε δυο γκολ, εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που του δόθηκαν , ο Ατρόμητος έβαλε ένα κι έχασε δυο μοναδικές ευκαιρίες.

Το 1-2 στο Περιστέρι ήταν μάλλον φυσιολογικό, αν και δεν ήλθε εύκολα.
Όπως και η υπερψήφιση του Νόμου για τα ΜΜΕ ήταν αναμενόμενη αν και δεν ήλθε εύκολα. Πόσο μάλλον όταν ο Τσίπρας αν και κουρασμένος από τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις (όπως εμφανέστατα κουρασμένοι ήταν ο Φορτούνης και ο Ιμπαγέ), είχαν απέναντι τους όχι μια μεγάλη ομάδα, αλλά μια μικρή και μάλιστα χωρίς σχέδιο στο παιχνίδι της.

Η (θεωρητικά μεγάλη) ΝΔ θυμίζει όλο και πιο έντονα ΠΑΟ και το βάρος της αντιπολίτευσης κλήθηκε να αναλάβει το Ποτάμι που θύμισε έστω και χρονικά αντίστροφα Ατρόμητο. Η ομάδα του Περιστερίου αντιστάθηκε αρχικά στον ανώτερο Ολυμπιακό, μπορούσε ακόμη και να προηγηθεί και μόνο προς το τέλος κατέθεσε τα όπλα. Το Ποτάμι πήγε Βουλή έτοιμο να συμβιβαστεί με το νομοσχέδιο και μόνο όταν άρχισε η μουρμούρα στην εξέδρα της (ημιαυτόνομης) Επιτροπής Διαλόγου – μόνο «είναι στημένο» δεν ακούστηκε εν χορώ το σύνθημα – αποφάσισε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Με παιχνίδι χωρίς σχέδιο δεν κερδίζεις ομάδα Τσάμπιονς Λίγκ.
Εντάξει, άμυνα και μάλιστα αποτελεσματική έπαιξε κι ο Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ από δίπλα. Αλλά όσο βιρτουόζος κι αν είναι, όσο κι αν ξέρει καντάρια μπάλα, ένας παίκτης που η κερκίδα λατρεύει μα μισεί, καλώς ή κακώς είναι χαμένος από χέρι.

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It