Αυτοκρατορίες!

caesar

Η Ιστορία το έχει αποδείξει. Όλες οι αυτοκρατορίες κάποτε πέφτουν. Συνήθως σαν ώριμα, ή μάλλον σαπισμένα φρούτα, καμιά φορά αιφνιδιαστικά, μετά από στρατηγικά λάθη των ηγετών τους. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται και στο ποδόσφαιρο. Ομάδες έρχονται στο προσκήνιο, εδραιώνονται στην κορυφή και κάποτε πέφτουν, ουσιαστικά ανατρέπονται από άλλες, που έρχονται να χτίσουν τη δική τους αυτοκρατορία.

Πολλές φορές στην Ιστορία συμβαίνει η ελίτ μιας υπό πτώση αυτοκρατορίας να μην αντιλαμβάνεται ότι η κατάρρευση είναι θέμα χρόνου. Η αλαζονεία είναι ίδιον των επί χρόνια εξουσιαστών. Είναι αυτή η αθλητική αλαζονεία που έχει χαρίσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ποδοσφαιρική Ιστορία.

Τα 7 γκολ που δέχτηκε η Βραζιλία από τη Γερμανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου μέσα στο Ρίο, είναι τι πιο πρόσφατο και εκκωφαντικό παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι εκείνη η Βραζιλία μόνο το όνομα της πάλαι ποτέ αυτοκράτειρας είχε.

Το μικρόβιο της αλαζονείας πάντως προσβάλει και εξουσιαστές που δεν βρίσκονται και τόσο πολύ καιρό στην εξουσία ώστε να μπορεί κανείς να πει πως έχουν χτίσει μια αυτοκρατορία. Είναι άλλο πράγμα για παράδειγμα να υποτιμά ο Ολυμπιακός τους αντιπάλους του μετά από μια 15ετία απόλυτης κυριαρχίας στην ποδοσφαιρική Ελλάδα κι άλλο η σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου τους πολιτικούς τους αντιπάλους πριν καν συμπληρώσουν χρόνο στην εξουσία.

Βέβαια άλλο είναι μια έκπληξη κι άλλο η κατάλυση μιας αυτοκρατορίας. Τη Βραζιλία που θεωρούσε βέβαιο ότι θα κατακτήσει το θρόνο, την έριξε η Γερμανία. Τα 7 γκολ ήταν η έκπληξη, όχι η νίκη αυτή καθ’ αυτή των Γερμανών. Το σύστημα Μαξίμου δε βλέπει απέναντί του καμιά ισχυρή απειλή. Αντίθετα βλέπει την προηγούμενη «αυτοκρατορία» της ΝΔ να σπαράσσεται. Οπότε όσο κρατάει εκεί ο εμφύλιος, μπορεί το ίδιο να χτίζει απερίσπαστα τη δική του ηγεμονία, όσο κι αν παράλληλα προσβάλλεται από αλαζονικά σύνδρομα.

Είναι σαν τον Ολυμπιακό που βλέπει την κρίση στον Παναθηναϊκό, τις αναιμικές επιδόσεις στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να του δίνουν χώρο να προσπαθήσει να επεκτείνει τα όρια της αυτοκρατορίας του και στο εξωτερικό. Αφού στο εσωτερικό κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει…

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo