Γκέλες!

olympiakos old

Στο ποδόσφαιρο τα στόπερ είναι κάτι σαν την «κόκκινη γραμμή» των πολιτικών. Πιο πίσω δεν πάει. Αν ο στόπερ κάνει γκέλα, είναι πολύ πιθανόν ούτε ο Άγιος Ρομπέρτο να μην μπορεί να σε σώσει. Και θα το φας το γκολάκι.
Ο Ολυμπιακός στην ομαδάρα του Γουλανδρή είχε ένα απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο, το Σιώκο και το μακαρίτη Γκλέζο. Πιο πίσω τους τερματοφύλακας ήταν ο Κελεσίδης και μπροστά τους αμυντικό χαφ, ο Συνετόπουλος ή ο Περσίδης. Καταλαβαίνει κανείς γιατί μια χρονιά είχε την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης, με μόνο 13 γκολ παθητικό.

Η πραγματική «κόκκινη γραμμή» όλων των κυβερνήσεων από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια

ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ήταν μια κόκκινη γραμμή που δεν ξεθώριασε, τόσο επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, όσο κι αργότερα με Παπαδήμο, Πικραμένο, τρικομματική με Σαμαρά και ακόμα με Σαμαρά-Βενιζέλο. Κάπως έτσι δεν γίναμε Ισπανία και δεν διαλύθηκε η κοινωνία.

Η πρώτη (ή μάλλον δεύτερη) φορά αριστερά, αυτή η ιδιόρρυθμη αριστερά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αίφνης βρέθηκε εκ των πραγμάτων να διαπραγματεύεται αυτή την κόκκινη γραμμή. Τα στελέχη της βέβαια λένε ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μαζικούς πλειστηριασμούς, αλλά ήδη η συζήτηση γίνεται. Αυτό ή το άλλο θα είναι το όριο προστασίας; Πόσα τετραγωνικά προστατεύονται και ποια θα είναι η αντικειμενική αξία του σπιτιού που θα προστατευτεί; Οι επιθέσεις από τους «θεσμούς» είναι καταγιστικές. Και τα δύο δισεκατομμύρια της υποδόσης το μυστικό τους υπερόπλο. Χωρίς αυτά, μπορεί πάλι να μείνει από ρευστό το κράτος. Θεωρητικά, η κυβέρνηση αμύνεται. Αλλά καμιά δεκαριά χρόνια μετά από εκείνο το εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να έχει κεντρικούς αμυντικούς τον Παπαγγέλη και τον Κασδοβασίλη. Το Παπα-γκέλα και τον Γκαφο-βασίλη όπως λέγαμε στα τσιμέντα του Καραϊσκάκη, όταν δεν προλαβαίναμε να μετράμε τις γκέλες τους και τα γκολ που τρώγαμε.

Αν είχε φανεί ότι η διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης ήταν αποτελεσματική, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι με γρανιτένια άμυνα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το γκολ. Αλλά μέχρι τώρα μάλλον ο Κασδοβασίλης και ο Παπαγγέλης παίζουν στην ομάδα κι όχι ο Γκλέζος ή ο Σιώκος. Οπότε…

Αναγνώστης Κέντρος

 

Pin It