Ελλάδα – Τουρκία

shmaies ellada tourkiaΣτο φιλικό ματς στο Γουέμπλεϊ μεταξύ Αγγλίας – Γαλλίας ίσως για πρώτη φορά οι Άγγλοι φίλαθλοι θα τραγουδήσουν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, ένα πολεμοχαρές τραγούδι με ρατσιστικούς στίχους περί μολυσμένου αίματος, που ακριβώς για αυτό το λόγο αρνούνται να τραγουδήσουν πάρα πολλοί διεθνείς ποδοσφαιριστές της Γαλλίας, που είτε είναι παιδιά μεταναστών είτε οι ίδιοι γεννηθήκαν σε κάποια από τις πρώην αποικίες της χώρας.

 

Βεβαία, σημασία έχει ο συμβολισμός και ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, όχι τόσο το κυριολεκτικό νόημα των στίχων. Άλλωστε και ο ύμνος εις την ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού υμνεί την βία (όσο κι αν το κάνανε βιά στο σχολείο), αλλά και ευθέως «την κόψη του σπαθιού την τρομερή». Πολεμοχαρές ποίημα, ίσως γιατί ο εθνικός μας ποιητής είχε καταλάβει ενάμισι αιώνα νωρίτερα αυτό που έμεινε στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία ως γνωμικό του Μαο τσε Τουγκ. «Η δύναμη της διπλωματίας φυτρώνει στις κάνες των όπλων», είχε πει ο Μεγάλος Τιμονιέρης.

Στο φιλικό Τουρκία – Ελλάδα, που θα παρακολουθήσει μάλιστα ο Τσίπρας μαζί με τον Νταβούτογλου, δεν περιμένει κανείς να αρχίσουν να τραγουδούν οι Τούρκοι φίλαθλοι στα ελληνικά το «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά», αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία δεν έχει ούτε καν το γεγονός ότι η Ελλάδα πάει ποδοσφαιρικά απαξιωμένη - μετά και τη νέα ντροπιαστική ήττα από το Λουξεμβούργο - να αντιμετωπίσει την Τουρκία που προκρίθηκε πανηγυρικά στο EURO 2016, το οποίο παρεμπιπτόντως θα διεξαχθεί κανονικά στα γήπεδα της Γαλλίας το καλοκαίρι.

Οπωσδήποτε την πολύ μεγάλη σημασία του έχει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται τη γείτονα ως πένης, καταχρεωμένος, εξαρτώμενος απολύτως από τους ευρωπαίους δανειστές, έχοντας την καυτή πατάτα του προσφυγικού στα χέρια του, την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος ομόλογος του έχει θριαμβεύσει εκλογικά, είναι οικονομικά ισχυρός και κρατά το κλειδί της λύσης ή αντιμετώπισης του προσφυγικού, που πρωτίστως ενδιαφέρει τους ευρωπαίους στα χέρια του.
Τι διάολο μπάλα ελπίζει ότι μπορεί να παίξει ο δικός μας σε μια τέτοια κολασμένη έδρα;

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It