ΣΥΡΙΖΑ όπως Ολυμπιακός

autogoal 2

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Εκεί που έχουν πέσει πεντάρες ή εξάρες, σε ομάδες όπως την Άρσεναλ ή τη Ντορτμουντ, εκεί όπου και η Μπαρτσελόνα εισέπραξε μια ξεγυρισμένη τριάρα, το να χάσει ο Ολυμπιακός με 4-0 δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η Μπάγιερν μέσα στο Μόναχο είναι άπαιχτη. Αλλά αν υπολογίσει κανείς ότι τα τρία πρώτα γκολ μπήκαν στο πρώτο εικοσάλεπτο, τα δύο από κόντρες που ευνόησαν του Γερμανούς και το τρίτο από θέση οφ-σάιντ, με μια άμυνα που παράλληλα δεν αντέδρασε αποτελεσματικά, τότε μπορεί να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ανεξάρτητα από το ποιος έφταιγε και δεν έγινε το ντέρμπι του Σαββάτου, η ουσία παραμένει ότι

ο Ολυμπιακός, λόγω και της ενδιάμεσης διακοπής του πρωταθλήματος, είχε να παίξει μπάλα σχεδόν τρεις βδομάδες. Μόνο ρονταρισμένη δεν μπορείς να την πεις μια τέτοια ομάδα.

Τηρουμένων πολλών αναλογιών, ο Θρύλος, που δεν έχει αντίπαλο στο εσωτερικό, κινδυνεύει να την πατήσει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αντιπολίτευση στο εσωτερικό, έχοντας να παίξει «μπάλα» από τις 20 Σεπτέμβρη, τρώει σφαλιάρες, μέσα-έξω από την Τρόικα – ή μάλλον το κουαρτέτο.

Δε λέει κανείς πως αν ο Ολυμπιακός είχε παίξει το Σάββατο με τον Παναθηναϊκό θα κέρδιζε την Μπάγερν, αλλά πιθανότατα η ομάδα θα είχε υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας και ίσως καλύτερη αντίδραση στο καταστροφικό πρώτο εικοσάλεπτο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είχε μια σοβαρή νέα Δημοκρατία απένταντί του, ένα ισχυρότερο ΠΑΣΟΚ κι ένα λιγότερο μπερδεμένο Ποτάμι, ίσως μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα και να αποφύγει τις παλινωδίες που χαρακτηρίζουν την διαπραγματευτική του τακτική. Μόνο για την εξεύρεση ενός συγκεκριμένου κονδυλίου, μετράμε τέσσερεις «ιδέες» - «αυτογκόλ» θα μπορούσε να τα πει κανείς: Κατ’ αρχήν ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, στη συνέχεια ΦΠΑ 23% στο μοσχαρίσιο κρέας και τελικά φόρος στο κρασί και στα τυχερά παιχνίδια.
Και μόνο ότι υπήρξαν αυτές οι εναλλακτικές κι έγιναν τόσα μπρος πίσω από την κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι το γενικό πλαίσιο του μνημονίου του καλοκαιριού έχει πολλούς τρόπους να εξειδικευθεί σε εισπρακτικά μέτρα. Δεν υπάρχει ένας υποχρεωτικός και αποκλειστικός μονόδρομος. Άλλο αν η ευρισκόμενη σε αφασία αντιπολίτευση δεν μπορεί να το αναδείξει.

Όμως η απουσία αντιπολίτευσης στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο στήριξης σε άλλα αναγκαία μεν, αλλά πολύ δύσκολα θέματα. Το ασφαλιστικό για παράδειγμα, είναι μια βόμβα που θα σκάσει υποχρεωτικά στα χέρια της κυβέρνησης. Και ενώ η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι απαραίτητη, με διαλυμένη αντιπολίτευση δεν μπορεί να βρεθεί ούτε ο ελάχιστος κοινός τόπος για εθνική συνεννόηση.

Η διαφορά πάντως είναι ότι όσοι βλέπουν τον Ολυμπιακό να σαρώνει τις ομάδες τους στο εσωτερικό, μπορούν χαιρέκακα να απολαμβάνουν την τεσσάρα που έφαγε ο Ολυμπιακός από την Μπάγερν. Δεν τρέχει τίποτα, δεν προέκυψε και καμιά εθνική καταστροφή. Αντίθετα, οι σφαλιάρες που τρώει η κυβέρνηση από τους θεσμούς και τα αυτογκόλ που βάζει, δεν προσφέρονται για ανάλογη αντιμετώπιση από την αντιπολίτευση. Βλέπετε η σφαγή πχ. των συντάξεων αφορά τους πάντες.

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It