ΠΑΟ, όπως ΝΔ!

nd apogohtefsi

Ακόμη και μετριοπαθείς οπαδοί του Ολυμπιακού παραδέχονται ότι πρωτάθλημα χωρίς ανταγωνιστικούς αντιπάλους, χωρίς δυνατό Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, θυμίζει ξαναζεσταμένη σούπα.
Η τεράστια διαφορά δυναμικότητας του Ολυμπιακού από τους αντιπάλους του φέτος, το γεγονός ότι περνά νικηφόρα από όλα τα γήπεδα, ότι προελαύνει στο απαξιωμένο Κύπελο Ελλάδος με την τρίτη του ενδεκάδα, και ότι μόνο η πρώτη ζορίζεται πραγματικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού η πρωτο-δεύτερη έχει ουσιαστικά ήδη πάρει το πρωτάθλημα, κάνει τον κόσμο του Θρύλου να ζει και να αναπνέει μόνο για τον «τελικό» της Τετάρτης με την Άρσεναλ.

Ο «αιώνιος» του αντίπαλος, ο Παναθηναϊκός, βυθισμένος σε μια χρόνια αγωνιστική, διοικητική και οικονομική κρίση, δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί στο ελάχιστο, να βελτιώσει έτσι το ποδοσφαιρικό προϊόν, να προσελκύσει περισσότερους φιλάθλους και όχι χούλιγκανς στα γήπεδα και ακόμη να υποχρεώσει τον Ολυμπιακό σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί ως ομάδα ακόμη περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην ΕΡΤ, αν και Παναθηναϊκός ο ίδιος, έδειξε ότι έπαιζε σαν Ολυμπιακός: χωρίς αντίπαλο. Τι κι αν είπε απίστευτα πράγματα, όπως ότι υπερασπίζεται τις «κόκκινες γραμμές», ότι η «σκληρή διαπραγμάτευση» έφερε αποτελέσματα, ή ότι θέλει συνεννόηση και συναίνεση, αυτός που έλεγε όχι σε όλα και ήταν στα κάγκελα όλα τα χρόνια των προηγούμενων, λιγότερο σκληρών από το δικό του Μνημονίων. Η απουσία αντιπολίτευσης τον έκανε να νιώθει ασφαλής, να αισθάνεται πως παίζει μπάλα μόνος του.
Όπως ο Σίλβα, βλέποντας το γήπεδο των αντιπάλων του, χρησιμοποιεί τον άσημο δεκαεννιάχρονο Τσαμίκα βασικό στα παιχνίδια Κυπέλλου. Και καμιά φορά, τον παίρνει αναπληρωματικό του Μαζουακού στο πρωτάθλημα.

Το ρόλο του Παναθηναϊκού στην πολιτική σκηνή της χώρας τον παίζει φυσικά η Νέα Δημοκρατία, αφού ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με δυσκολία θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Κάτι σε Αστέρα Τρίπολης και παραπαίοντος φέτος Ατρομήτου θυμίζουν. Και είναι περιττό να εξηγήσει κανείς γιατί η ΝΔ βιώνει μια πολιτική (αλλά και διοικητική και οικονομική) κρίση. Δεν είναι μόνο ότι δεν μπορεί να επιτελέσει με επάρκεια τον θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ότι αφήνει τον πρωτοπόρο στο δικό της πρωτάθλημα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να σέρνεται και να παλινωδεί. Μεταξύ μιας πολιτικής που δέχεται αδιαμαρτύρητα και αδιαπραγμάτευτα ακόμη και τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών και του φλερτ με την επιστροφή σε μια «σκληρή διαπραγμάτευση», καταγγέλλοντας μάλιστα τους άλλους ότι δεν βάζουν πλάτη.

Τελικά οι διαφορές είναι δύο. Ο Ολυμπιακός τουλάχιστον έχει σχέδιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει. Και το κυριότερο, η κυριαρχία του εντός συνόρων βλάπτει μόνο την ποιότητα του ποδοσφαίρου στη χώρα. Ενώ η απουσία αντιπολίτευσης και η κυριαρχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει ολόκληρη τη χώρα.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo