Αχ, Ευρώπη…

europe flags

Έχουν περάσει 35 χρόνια περίπου από τότε που ο Τζίμης Πανούσης και οι Μουσικές Ταξιαρχίες τραγουδούσαν εκτός των άλλων το «Αχ, Ευρώπη… εσύ μας μάρανες..» Όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας τότε, λογικά πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη. Διότι από τότε έχουν αλλάξει τόσα πολλά, ώστε εκείνοι που άρχισαν να εργάζονται αργότερα, μπορεί να μην προλάβουν να δουν τι είναι σύνταξη. Και βέβαια έχει αλλάξει η άποψή μας για την Ευρώπη. Και Ευρωπαίοι θέλουμε να ΄μαστε και τα δανεικά τους να παίρνουμε, αλλά και να μην μας πολυζορίζουν.
Ευρωπαίοι αλλά καρτ, κατά κάποιο τρόπο…

 

Είναι η περίπτωση του Τσίπρα, που ξεκίνησε να αλλάξει την Ευρώπη, είδε τα σκούρα, δεν είδε φως πουθενά αλλού και κατέληξε να αλλάξει ο ίδιος για να μείνει στην Ευρώπη.

Κακά τα ψέματα, κάθε παιχνίδι έχει τους κανόνες του. Και η οικονομία παραμένει η βάση κάθε παιχνιδιού. Από την πολιτική μέχρι το ποδόσφαιρο. Η Άρσεναλ, που απέκλεισε τον Θρύλο, νικώντας τον με 3-0 μέσα στο Καραϊσκάκη, έχει σχεδόν 10πλάσιο προϋπολογισμό από τον Ολυμπιακό. Για παράδειγμα, μόνο για τον Οζίλ ξόδεψε 60 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει, όταν ο ακριβότερος παίκτης του Ολυμπιακού, ο Ρομπέρτο, κόστισε έξι. Γι’ αυτό, αν και αποδεκατισμένη από τραυματισμούς, δεν φάνηκε να πτοείται.

Η διαφορά του Τσίπρα με τον Ολυμπιακό βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Θρύλος ξέρει τα δεδομένα, τους συσχετισμούς δυνάμεων, και δεν φαντασιώνεται ότι μπορεί να τα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Προσπαθεί και καταφέρνει, χρονιά με τη χρονιά, και χτίζει ένα όνομα που γίνεται όλο και πιο σεβαστό στους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς κύκλους.
Τώρα πόσο σεβαστό είναι το όνομα του Έλληνα Πρωθυπουργού και κατ΄επέκταση της χώρας στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo