Δήθεν…

roz fanela

«Γηράσκω αεί αναθεωρών» έγραφε ο μεγάλος Μανώλης Αναγνωστάκης. Στη μομφή περί αναθεωρητισμού που απηύθυναν προς το ΚΚΕ Εσωτερικού οι δογματικοί υποστηρικτές της Σοβιετικής Ένωσης, ο μεγάλος Θεσσαλονικιός ποιητής επιστράτευε την τέχνη του για να υποστηρίξει με προκλητικό – ίσως – τρόπο το «ξανακοίταγμα».
Βέβαια από την αναθεώρηση υπάρχουν φορές που οδηγείται κανείς καμιά φορά στην παραποίηση και στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι έφταιγε ο αποκλεισμός των Συμμάχων στην τελευταία φάση του πολέμου, που βρέθηκαν σκελετωμένοι σαν ζωντανά φαντάσματα οι επιζώντες του Άουσβιτς και του Νταχάου. Δεν μας λένε βεβαίως τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια

και γιατί μάζευαν συστηματικά οι Ναζί, Εβραίους, κομμουνιστές, τσιγγάνους και ομοφυλόφιλους στα στρατόπεδά τους.

Είναι η τακτική της αποσιώπησης. Ορισμένες φορές βέβαια αυτή η τακτική είναι ανώδυνη. Λέμε μικρά ψεματάκια, για να φτιάξουμε ένα μύθο. Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα, λέει ότι ιδρύθηκε το 1908. Αλλά τότε ιδρύθηκε ένας Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ). Που φορούσε ροζ φανέλες! Το 1918 το σωματείο αυτό μετονομάστηκε σε ΠΠΑΟ – Ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Και συνέχισε να φοράει τις ροζ φανέλες. Μόλις το 1926 μετονομάστηκε εκ νέου σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, ΠΑΟ, και υιοθέτησε την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι. Ανώδυνη παραποίηση της αθλητικής Ιστορίας, με τη βοήθεια της επικοινωνίας.
Καμιά σχέση με την επώδυνη προσπάθεια παραποίησης της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας. Όπου η δεύτερη φορά Αριστερά (σε συνεργασία με την ακροδεξιά του Καμμένου) κόβει σε μισό εκατομμύριο Έλληνες το επίδομα θέρμανσης, αφήνει χιλιάδες πρώτες κατοικίες πολιτών ανυπεράσπιστες απέναντι στις τράπεζες από την 01.01.16, ετοιμάζεται να υπογράψει τις κατασχέσεις , διαλύει ότι είχε απομείνει στην Οικονομία με την υπερφορολόγηση κι ακόμα την κοινωνία με την μη ύπαρξη μεταρρυθμιστικής πολιτικής.
Μια επώδυνη παραποίηση της πραγματικότητας, αφού όλα τα παραπάνω βαφτίζονται «σκληρή διαπραγμάτευση», όπως οι καλόγεροι του Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι. Και όποιος τεκμηριώνει πως με αυτά τα κατορθώματα της δήθεν αριστερής κυβέρνησης ξεθεμελιώνονται και οι τελευταίες λαϊκές κατακτήσεις, βαφτίζεται καλοθελητής της λάσπης και του Γκεμπελισμού. Καθόλου παράξενο, αφού η υπεράσπιση των πάντων εξ όσων πράττει η Δήθεν Αριστερά, καταδεικνύει απλώς τη θεολογική πίστη σε αυτή τη Δήθεν. Όποιος δεν υποστηρίζει τη Δήθεν, είναι αυτοχρήμα δεξιός και θα καεί στην Κόλαση! Κι όποιος την υποστηρίζει, είναι δήθεν αριστερός και θα πάει στον Παράδεισο. Δήθεν…

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It