Αλλοιώσεις

diathtis karta

Το παιχνίδι είναι ισόπαλο και στις καθυστερήσεις ο διαιτητής σφυρίζει ένα καταφανέστατα «πέτσινο» πέναλτι. Αν γίνει γκολ, μιλάμε για βάρβαρη αλλοίωση του αποτελέσματος. Υπάρχουν και πιο ήπιες αλλοιώσεις. Όταν το καρπούζι μοιράζεται στη μέση αλλά τα σπόρια πάνε όλα προς μια πλευρά. Υπάρχουν και αλλοιώσεις που προκύπτουν όταν ένα παιχνίδι, πολύ περισσότερο ένας τίτλος, κρίνεται στα χαρτιά. Όταν κοτζάμ Ρεάλ έχασε στα χαρτιά ένα ματς κυπέλου και αποκλείστηκε γιατί χρησιμοποίησε έναν παίκτη που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, τι να πεις για τον φουκαρά τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που χρησιμοποίησε για ένα 20λεπτο κάποιον Βάλνερ

κόντρα στον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα το ισόπαλο ματς να το πάρει στα χαρτιά ο Θρύλος; Τότε στα χαρτιά χάρη σε εκείνους τους βαθμούς οι Πειραιώτες πήραν και το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.
Όποιος έκανε τον κόπο να διαβάσει την αυτοβιογραφία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και παράλληλα έχει μια στοιχειώδη γνώση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου, μένει έκπληκτος. Ένας … κεντρώος βασιλιάς, όχι μόνο αντικαραμανλικός, αλλά βαθιά δημοκράτης, που είχε προτείνει την νομιμοποίηση του ΚΚΕ και θυσίασε τον θρόνο κόντρα στη Χούντα.
Ούτε το περίφημο πέναλτι του Παπουτσέλη ή τα σφυρίγματα του Δέδε ή του Δούρου εις βάρος του Θρύλου, δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν ως αλλοίωση αποτελέσματος με την αλλοίωση, στα όρια της πλαστογραφίας που συνιστά η συγκεκριμένη αυτοβιογραφία.
Η διαφορά είναι ότι σφυρίγματα σκοπιμότητας εξυπηρετούν αθλητικά και οικονομικά συμφέροντα μιας συγκεκριμένης περιόδου και σχεδόν ποτέ δεν επηρεάζουν τη ζωή όσων δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η συγκεκριμένη αυτοβιογραφία, συζητείται ήδη ευρύτατα σε πολιτικούς κύκλους, δεν εντάσσεται απλώς σε ένα σχέδιο βελτίωσης της υστεροφημίας του τέως βασιλέα. Αυτό σε ένα βαθμό θα μπορούσε να θεωρηθεί θεμιτό και κυρίως κατανοητό. Πλην όμως, συζητείται πως υπάρχουν ήδη έρευνες που υπολογίζουν ότι και δεδομένης της κρίσης στη Νέα Δημοκρατία, ένα 20% των ψηφοφόρων θα ήταν πρόθυμο να ψηφίσει ένα φιλοβασιλικό κόμμα.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο κόμμα σχεδιάζει όχι ο πρωτότοκος γιος του Παύλος, αλλά ο δευτερότοκος Νίκος. Που παρεμπιπτόντως είναι και λίγο ψώνιο, αφού στην πόρτα του δωματίου του Αμερικάνικου δωματίου που φοιτούσε, είχε αναρτήσει πινακίδα που έγραφε: Nick of Greece. Για να του απαντήσει χιουμορίστας αφροαμερικάνος που έμενε στο ακριβώς απέναντι δωμάτιο με πινακίδα που έγραφε: James of Bronx!
Πέρα από την πλάκα πάντως η υπόθεση κρίνεται ως εξαιρετικά σοβαρή. Και εφόσον το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου δεν είναι απλή αλλοίωση αλλά προμελετημένο «στήσιμο».

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It