Σουτ ή πάσα;

delikaris goal

Οι παλιοί λένε ότι αυτό που ξεχωρίζει ένα σπάνιο «10άρι» από ένα απλά καλό χαφ είναι η ικανότητά του να έχει και καλή πάσα και αποτελεσματικό σουτ. Το μεγάλο 10άρι δηλαδή πρέπει να είναι και δημιουργός και εκτελεστής. Να βλέπει γήπεδο, να κάνει μπαλιές, να ξεμαρκάρεται και να είναι μέσα στη φάση και να είναι έτοιμος να σκοράρει καλύτερα από φορ, μόλις δοθεί η ευκαιρία. Πολλές ικανότητες μαζί, αλλά ο συνδυασμός όλων αυτών κάνει τον μεγάλο ηγέτη.

Στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και του ’80 τα μεγάλα 10άρια που ξεχώρισαν και έμειναν στην Ιστορία, τα λεγόμενα «παλαιάς κοπής» είχαν ακριβώς όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Από τον Δομάζο μέχρι τον Δεληκάρη κι από τον Κούδα μέχρι τον Χατζηπαναγή και τον Καραπιάλη,

οι παίκτες αυτοί που γίνονται οι γητευτές της κερκίδας (αφού πρώτα έχουν γίνει γητευτές της ίδιας της μπάλας) δεν ξεσήκωναν μόνο τους φιλάθλους με περίτεχνες ενέργειες, δεν έβγαζαν μόνο τους σέντερ φορ τους μόνους τους μπροστά στον αντίπαλο τερματοφύλακα με πάσες πάρε-βάλε, αλλά ήταν έτοιμοι να σκοράρουν οι ίδιοι ανά πάσα στιγμή και ιδίως όταν τα πράγματα δυσκόλευαν για την ομάδα τους, η ώρα πέρναγε και η μπάλα γινόταν όλο και πιο βαριά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει την προεδρία της ΝΔ, ενώ το παιχνίδι έχει ανάψει. Άμεσα μπροστά του υπάρχει το φλέγον θέμα για όλη την κοινωνία του ασφαλιστικού. Και καλείται να αποφασίσει αν θα σουτάρει ή θα πασάρει. Τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ; Θα αρνηθεί την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα; Μα κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις αρχές που πρεσβεύει. Θα υιοθετήσει την κυβερνητική πρόταση, αλλά θα σταθεί απέναντι στις περικοπές; Μα, η λεγόμενη «σφαγή» με τις μειώσεις συντάξεων, ιδιαίτερα των επικουρικών, έρχεται ως συνέπεια της βασικής αρχής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που είναι ακριβώς η ενοποίηση των Ταμείων. Στην πρώτη περίπτωση θα είναι σαν να επιλέγει ένα σουτ από μακριά, έναν κεραυνό, ελπίζοντας να βρει δίχτυα, στην δεύτερη σαν να προσπαθεί να ντριπλάρει ή δώσει κάποια ριψοκίνδυνη πάσα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή θα είναι δύσκολη. Και από την αποτελεσματικότητά της θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι ηγετικές του ικανότητες.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πάντοτε και εκείνοι οι παίκτες που σε κρίσιμες φάσεις είτε κρύβονται, είτε γυρίζουν τη μπάλα στην άμυνα, είτε την στέλνουν στην εξέδρα. Αλλά εκείνοι δεν είναι οι μεγάλοι παίκτες του παιχνιδιού…

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo