Τάιμ άουτ

time out

Σχεδόν όλα τα αθλήματα, εκτός από το ποδόσφαιρο, έχουν τάιμ άουτ. Από το μπάσκετ μέχρι το πόλο κι από το βόλεϊ μέχρι το τένις και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, υπάρχει αυτή η πρόνοια, οι σωστή χρήση της οποίας πολλές φορές αλλάζει τη ροή του παιχνιδιού, ανατρέπει τα δεδομένα και μετατρέπει ένα χαμένο ματς σε παιχνίδι που μπορεί να κερδίσει κανείς. Η μη πρόβλεψη τάιμ άουτ είναι η καθοριστική διαφορά για το ποδόσφαιρο. Βέβαια ο προπονητής είναι εκεί, φωνάζει, αν έχει την πολυτέλεια να έχει κι έναν εγκεφαλικό παίκτη μέσα στην 11άδα

του δίνει οδηγίες, τις οποίες με τη σειρά του μεταφέρει στους συμπαίκτες του, όπως καλή ώρα γίνεται με τον Καμπλιάσο στον Ολυμπιακό, όποτε παίζει, αλλά είναι άλλο αυτό κι άλλο το τάιμ άουτ.
Να μηδενίσεις το χρόνο, να ξεκινάς σχεδόν από την αρχή.

Το ποδόσφαιρο μοιάζει πάρα πολύ με την πολιτική. Και οι δύο έχουν ρόλους για όλους. Ψηλούς, κοντούς, αργούς, γρήγορους, εύστροφους, αθλητικούς, ακόμα και χαζούς. Υπάρχουν συστήματα που χωράνε όλοι. Και τα δύο όμως, ποδόσφαιρο και πολιτική, δεν έχουν την πρόνοια του τάιμ άουτ. Πριν από δέκα χρόνια, με τη Λίβερπουλ στην Αγγλία, μόλις πέρυσι με την Άρσεναλ στο «Γ.Καραϊσκάκης» αν μπορούσε ο Μπάγεβιτς τότε ή ο Σίλβα τώρα να πάρει γύρω στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου ένα τάιμ άουτ, ο Ολυμπιακός ίσως και να είχε προκριθεί.

Με τα «αν» όμως δεν γράφεται η Ιστορία. Τα δεδομένα είναι γνωστά εκ των προτέρων, οι κανόνες του παιχνιδιού ορισμένοι και με αυτούς πορεύεται κανείς. Ο Τσίπρας για παράδειγμα, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια κρίση που ίσως είναι μεγαλύτερη από εκείνη του καλοκαιριού. Τότε, είχε απέναντί του το κόμμα του, στηρίχτηκε στην κοινωνία και προχώρησε. Τώρα, έχει απέναντι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Αν μπορούσε να πάρει τάιμ άουτ, να διορθώσει την τακτική που ακολουθεί, ίσως μπορούσε να το γυρίσει το ματσάκι. Δεν έχει όμως αυτή την πολυτέλεια και πρέπει, διαρκούντος του παιχνιδιού, να ανατρέψει τα δεδομένα. Να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει στην ομάδα ο εγκεφαλικός εκείνος παίκτης που θα πιάσει τα μηνύματα από τον πάγκο στον αέρα, θα τα μεταφέρει στους συμπαίκτες του και θα κερδίσει το ματς.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo