Χαμένη ασίστ!

basket basket

Στο μπάσκετ οι ασίστ είναι καθοριστικές και μετράνε σχεδόν όσο το καλάθι –άλλωστε υπάρχει μι ολόκληρη ξεχωριστή κατηγορία στατιστικής γι’ αυτές – αλλά είναι πολλές και γι’ αυτό φίλαθλοι συχνά δεν τις θυμούνται. Στο ποδόσφαιρο που οι φάσεις μπροστά στην εστία είναι λιγότερες, ευλόγως μένουν πιο έντονα χαραγμένες στη μνήμη των φιλάθλων οι πάσες «πάρε- βάλε» όπως λέγονται στην ποδοσφαιρική αργκό.

Ένας πρώην πρωθυπουργός (πρέπει να) μιλάει σπάνια και για πολύ σημαντικά ζητήματα. Για τον Κώστα Σημίτη μπορεί να υπάρχουν θετικές και αρνητικές κρίσεις.

Η δήλωσή του όμως την Τετάρτη το απόγευμα, όπου επί της ουσίας υπενθυμίζει την απόφαση του Ελσίνκι το 1999 και το περίφημο «δόγμα Ροζάκη», η μπαλιά προς την κυβέρνηση ήταν ακριβώς «πάρε-βάλε».
«Κάθε υποψήφιο (για ένταξη στην ΕΕ) κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κρότος-μέλος».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό αυτό αφορά στην προκείμενη περίπτωση τη Τουρκία και τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα. Προειδοποιεί μάλιστα πως «εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής: Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας. Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας. Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις. Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του Προσφυγικού».

Η μπαλιά προς την κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία ήταν ιδανική. ‘Ένας πολιτικός που θα είχε στόφα μεγάλου σέντερ-φορ θα μπορούσε ιδανικά να καλέσει τον Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου να διαμορφώσει μια πραγματικά εθνική γραμμή με άξονα τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και την Τουρκία, να δημιουργήσει τουλάχιστον αμηχανία στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να αλλάξει την ατζέντα, δείχνοντας ότι ξαναπαίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με μια κουβέντα, να πετύχει ένα αξέχαστο γκολ. Αλλά σε μια τέτοια φάση υπάρχει πάντα περίπτωση να αστοχήσει κανείς. Αν είναι χασογκόλης…

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ