Κουκουβάουνες – Τζιτζιφιές

ghpedo pyrsoi

Όταν θέλαμε να αναφερθούμε υποτιμητικά σε κάποιο δήθεν ντέρμπι, λέγαμε ειρωνικά πως υπάρχει σύγκρουση γιγάντων, θα παίξουν οι Κουκουβάουνες με τις Τζιτζιφιές. Μάλλον γιατί δεν είναι γνωστό να έχουν ποδοσφαιρική ομάδα, ούτε οι Κουκουβάουνες, ούτε οι Τζιτζιφιές.

Η μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο (εκεί που κατά κανόνα κερδίζονται τα παιχνίδια) κάνει κάποιους να φανταστούν πως υπάρχει κενό εκπροσώπησης του χώρου της ακραιφνούς δεξιάς και να θέλουν να το καλύψουν.

Έτσι, ανήμερα την Κυριακής της Ορθοδοξίας (με όποια αισθητική έχει ο συμβολισμός) εμφανίστηκαν από την Θεσσαλονίκη Καρατζαφέρης και Μπαλτάκος να προαναγγέλουν κόμμα που δεν έχει ακόμα βαπτιστεί, αλλά όλα δείχνουν πως θα ονομαστεί Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός (παραπέμποντας προφανώς στο παλιό ΛΑΟΣ του Κ.Καρατζαφέρη). Μια σειρά από ονόματα του ακροδεξιού χώρου, Φαήλος Κρανιδιώτης, Νίκος Νικολόπουλος, Παναγιώτης Ψωμιάδης και άλλοι περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί ακούγονται ως πιθανοί συμπαίκτες αυτού που οι εμπνευστές του οραματίζονται ως ΣΥΡΙΖΑ της ακροδεξιάς.

Πιο πέρα από την άκρα δεξιά, στο υβρίδιο της Χρυσής Αυγής, όπου συνυπάρχουν ναζιστές, μπράβοι, χουντικοί, ακραιφνείς φασίστες και γνήσιοι ακροδεξιοί, δολοφόνοι και συνομωσιολόγοι, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ζυμώσεις παραμερισμού του Ν.Μιχαλολιάκου και ανάδειξης σε αρχηγικό ρόλο του Η.Κασιδιάρη.

Αν έτσι στηθεί το σκηνικό, τότε πραγματικά στα άκρα δεξιά του πολιτικού σκηνικού θα δούμε ένα ντέρμπι Καρατζαφέρη – Κασιδιάρη που παραπέμπει στο φανταστικό ντέρμπι Κουκουβάουνες – Τζιτζιφιές.

Βέβαια και οι μικρές ομάδες πολλές φορές αναπτύσσουν μια δυναμική, ιδιαίτερα όταν συγκρούονται μεταξύ τους, εκπροσωπώντας όμορους χώρους. Στο Πειραιά υπάρχουν δυο συνοικιακά αθλητικά σωματεία που έχουν τα γήπεδά τους σε μια απόσταση 500 μέτρων το ένα από το άλλο, ο Φοίνικας και ο Πορφύρας. Τη δεκαετία του ’70, σε έναν αγώνα μπάσκετ μεταξύ των δύο ομάδων της Πειραϊκής που έπαιζαν εκείνη τη σαιζόν στην ίδια ερασιτεχνική κατηγορία, συνέρρευσαν περίπου 2.000 οπαδοί στο ανοιχτό του Πορφύρα πάνω στα βραχάκια, έτοιμοι να πλακωθούν για το ντέρμπι του τίποτα. Μέχρι και το Λιμενικό επιστρατεύτηκε για να χωρίσει τους φανατικούς του ελάχιστου.

Οπότε αν οι σχεδιασμοί προχωρήσουν όπως προβλέπει το ρεπορτάζ, θα απολαύσουμε μια ακροδεξιά κλωτσοπατινάδα, που πολύ πιθανόν να εννοήσει, αντί να βλάψει, τη Νέα Δημοκρατία. Απορεί κανείς, πως ο Μπαλτάκος που θεωρείται θαυμαστής της τεχνικής που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν είδε τι έγινε στα άκρα αριστερά και πως ξανακέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο. Τότε, η νεοσύστατη ΛΑΕ δεν τα βρήκε με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά ούτε και με το plan B του Αλαβάνου. Το αποτέλεσμα, το θυμόμαστε όλοι.

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It