Θύρα κατά ΠΑΕ;

mpaxalakides

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο «καπετάνιος», κατά κόσμον Γιώργος Βαρδινογιάννης, Πρόεδρος της τότε νεοσύστατης ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διέλυσε την ΝΟΠΟ, Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών. Ήταν η πρώτη και ίσως μοναδική στα χρονικά του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου κίνηση μιας διοικητικής ηγεσίας ενός ποδοσφαιρικού Σωματείου κατά μιας οργανωμένης ομάδας οπαδών – χούλιγκανς. Η κατά κάποιον τρόπο πρόδρομος της «Θύρας 13» αποκλείστηκε από το γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας»,

τα μέλη της δεν έμπαιναν στο γήπεδο, η κερκίδα τους έμενε άδεια κατά τη διάρκεια των αγώνων και ο «καπετάνιος» απολάμβανε το πρώτο Imperium του, πριν η ομάδα του Τριφυλλιού αρχίσει να σαρώνει για μια δεκαετία τίτλους σε πρωτάθλημα και κύπελο.
Ο ηγέτης φαίνεται στις τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις. Τον δικαιώνει η Ιστορία ή τον στέλνει στα αζήτητα. Η «Γιώργα» για τους φίλους του στο λιμάνι, δικαιωθηκε. Αλλά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, όσο κι αν μας πόνεσε επί σειρά ετών τους γαύρους, είχε πάντα τσαγανό και στόφα ηγέτη. Ξέρετε πολλούς που να έχουν τον τσαμπουκά, την μαγκιά και την άνεση να χορέψουν σε φιέστα του Παναθηναϊκού το «Περαία, Περαία μου με το Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου»; Θέλει πολλά... καρύδια για να το κάνεις δημοσίως κι ο «καπετάνιος», μεγαλωμένος στην Κρήτη και ανδρειωμένος επαγγελματικά στο λιμάνι του Πειραιά τα είχε πάντοτε.
Οι ανά τα έτη μπαχαλάκηδες βρίσκαν πάντοτε καταφύγιο σε χαλαρά περιφρουρούμενες ομάδες διαδηλωτών. Δεν διενοούντο ποτέ να τρυπώσουν στον μπλοκ της ΚΝΕ, ούτε καν στου ΠΑΣΟΚ. Στου Εσωτερικού, της Πανελλαδικής και κάποιων αριστερίστικων οργανώσεων τα μπλόκα χώνονταν πριν τα κάνουν λίμπα ή εκεί κατέφευγαν αφούν είχαν κατεβάσει τις τζαμαρίες στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και το Σύνταγμα. Έβρισκαν – βρίσκουν και τα έκαναν-τα κάνουν.
Στην Πορεία του Πολυτεχνείου το 1980, με νεκρούς τον Κουμή και την Κανελλοπούλου, αυτά ακριβώς τα μπλοκ διαδηλωτών ήταν που δέχτηκαν το βάρβαρο χτύπημα των ΜΑΤ της εποχής, αφού οι σχηματισμοί της ΚΝΕ και του ΠΑΣΟΚ με υπερβολική, στρατιωτικού χαρακτήρα πειθαρχία, αρνήθηκαν να περιθάλψουν τους «αναρχοαυτόνομους» της εποχής που είχαν προσπαθήσει να συνεχίσουν την πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία και δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ στα Λουλουδάδικα της Βουλής.
Ο μακαρίτης Κώστας Φιλίνης, ήδη μιας κάποιας ηλικίας τότε, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, μάταια φώναζε προς τα ΜΑΤ με τη ντουντούκα του ότι το ΚΚΕ Εσωτερικού και η ΕΚΟΝ Ρήγας Φερραίος πραγματοποιούσαν νόμιμη πορεία. Αφού από τις τάξεις του έβγαιναν, επιτίθονταν και εκεί κατέφευγαν ξανά τι «φρικιά» της εποχής, μοιραία τα ΜΑΤ «οι άνδρες των οποίων δεν φημίζονται και για την ευφυία τους» απλώς ισοπέδωσαν βιαίως το μπλοκ του κόμματος του Δρακόπουλου, του Κύρκου και του Μπανιά.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σε ένα τελικό κυπέλου Ελλάδος ΑΕΚ- ΟΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, όταν οι χούλιγκανς των μεν σήκωσαν τούρκικη σημαία και των δε βουλγάρικη κι αφού από τις κερκίδες τους ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των φίλων γειτονικών χωρών, ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να εκκενώσουν με τον τρόπο τους τις κερκίδες των οργανωμένων. Οι δικέφαλοι του νότου και του βορρά δεν είχαν έναν Βαρδινογιάννη στην ηγεσία τους να είχε καθαρίσει νωρίτερα τα «φίδια». Το φίδι του Χρυσαυγιτισμού έχει μολύνει εδώ και χρόνια πολλές οργανωμένες κερκίδες.
Βεβαίως, παντού τα πάντα, ακόμη κι αν δεν φταίνε οι ηγεσίες. Αλλά όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που κυβερνά, κατηγορεί την αστυνομία που εκτελεί εντολές της κυβέρνησης για τη στάση της απένταντι στους μπαχαλάκηδες που διέλυσαν την αντικυβερνητική διαδήλωση της Κυριακής, ε, τότε τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα.
Και στο ποδόσφαιρο βλέπουμε αυτονόμηση οργανωμένων οπαδών (μέχρι και τον Κόκκαλη και τον Μαρινάκη ακόμη έχει κράξει τμήμα της Θύρας 7, αντί να τους φιλά τα χέρια), αλλά εδώ το πράγμα πλέον έχει ξεφύγει. Και κάποια στιγμή ο Τσίπρας, αφού ξεμπερδέψει με τα της αξιολόγησης κια τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, πρέπει να ασχοληθεί και με τα του οίκου του.
Διδάσκει άλλωστε η σχετικά πρόσφατη Ιστορία. Θρίαμβο κατήγαγε μ ε τη Συνθήκη των Σεβρών ο Ελευθέριο Βενιζέλος, την Ελλάδα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών εγκαθίδρυε, διαπραγματευόμενος στο εξωτερικό κι αφήνοντας πίσω το Κρητικό του παρακράτος να τρομοκρατεί και εκτός των άλλων να δολοφονεί εν μέση οδώ τον Ίωνα Δραγούμη, έχασε τελικά τις εκλογές με καταστροφικές εθνικές συνέπειες...

Αναγνώστης Κέντρος

Pin It