Eurovision

eurovision 2016 greece

Το μακρινό 2004 συνέβησαν τρία πρωτοφανή για τον ελληνισμό γεγονότα. Διοργανώσαμε εποιτέλους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, κατακτήσαμε το EURO ως ποδοσφαιρική ομάδα στην Πορτογαλία και με το Σάκη στη δεύτερη θέση της Eurovision ανοίξαμε το δρόμο για την κατάκτηση της κορυφής από την Παπαρίζου το επόμενο έτος.

Τότε βέβαια όλα ήταν διαφορετικά, είχαμε διακοποδάνεια για να πάμε στη Νέα Υόρκη ή στην Κούβα, πλαστικές κάρτες μοιράζονταν σε περίπτερα στο δρόμο κι είχαμε τη μεγαλύτερη ανά κεφαλή ιδιοκτησία Porsche Cayenne στην Ευρώπη.

Έκτοτε έχουν περάσει δώδεκα χρόνια, τα τέσσερα πρώτα σε καθεστώς επίπλαστης ευμάρειας, δύο μετά εν αφασία και τα άλλα έξι με μνημόνια και απομύζηση του όποιου λίπους, αλλά κάποιες σταθερές παραμένουν. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός με ελάχιστες εξαιρέσεις (δύο για την ακρίβεια) κατακτά τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Η Μύκονος και η Σαντορίνη αποτελούν σταθερά τον δημοφιλέστερο προορισμό των νεοεελήνων, ακόμη και χωρίς αστακομακαρονάδα. Και ο διαγωνισμός της Eurovision αποτελεί μια σταθερά προσδοκία για τον μέσο Έλληνα.

Έκτοτε η χώρα χρεωκόπησε, το σταθερό δικομματικό σύστημα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) χρεωκόπησε, η Αριστερά ενεφανίσθη ως Πρώτη Φορά, αλλά ο θεσμός της Eurovision παραμένει ακλόνητος.

Ο μετέπειτα Πρόεδρος της Βουλής Ι.Σιούφας είχε χαρακτηρίσει ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας την επιτυχία της Παπαρίζου περίπου ως εθνική επιτυχία. Εκ των Ηρακλειδών του Νεοκαραμανλικού στέμματος ο περί ου. Συνιστά αναμφιβόλως μια πρόοδο το γεγονός ότι ο κατά δήλωσιν του Καραμανλή του νεοτέρου ικανός «μικρός», πρωθυπουργός πλέον και αναμφισβήτητα κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής Αλέξης Τσίπρας, δεν καταγγέλλει ως πολιτικό τορπιλισμό τον αποκλεισμό του ελληνικού συγκροτήματος από τα τελικά της Eurovision.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo