Ζήτημα ηγεμονίας

lion

Η πρώτη νίκη είναι η αρχή. Η δεύτερη η επιβεβαίωση μιας κυριαρχίας. Στην τρίτη, ο νικητής μπορεί να λέει ότι ηγεμονεύει. Θα ήταν η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από πέρσι τον Σεπτέμβριο, εάν ο ίδιος δεν είχε ακυρώσει την πρώτη του νίκη του Ιανουαρίου, παραδεχόμενος στα όρια του κυνισμού, ότι «όσα είχαμε υποσχεθεί πριν το ’15 δεν ισχύουν, ισχύουν εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στη Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου». Κάπως έτσι, εκείνο που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ακόμη νίκη.
Είναι η περίπτωση του Ολυμπιακού στο μπάσκετ.

Η περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν η αμφισβήτηση της ηγεμνίας του Παναθηναϊκού, παρά το γεγονός ότι ακολούθησε η απώλεια του κυπέλου. Η φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι η επιβεβαίωσή του. Αν κατακτήσει και του χρόνου το πρωτάθλημα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ηγεμονία του Ολυμπιακού στο μπάσκετ.
Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Είναι οι «Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά. Πέρσι, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», στήθηκε μια γιορτή που ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Φέτος, η οργάνωση ήταν ακόμη καλύτερη και η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σε βαθμό που πολλοί μιλάνε για ανάγκη χρονικής διεύρυνσης των εκδηλώσεων, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη. Αν οι εκδηλώσεις του χρόνου είναι ακόμη πιο επιτυχημένες, τότε θα μιλάμε για έναν θεσμό που θα πιστώνεται εξ ολοκλήρου η Δημοτική Αρχή Μώραλη.
Η διαφορά βρίσκεται στο χρονικό πλαίσιο. Στο Δήμο Πειραιά γνωρίζουν από τώρα ότι οι «Ημέρες Θάλασσας» θα εορταστούν του χρόνου πάνω –κάτω τέτοια εποχή. Στο μπάσκετ του Ολυμπιακού, επίσης γνωρίζουν ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα κληθούν να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία τους. Στην πολιτική όπως δεν υπάρχει time-out, έτσι δεν υπάρχει παρά μόνο απώτατο όριο διενέργειας εκλογών. Μέσα στην τετραετία μπορούν να στηθούν κάλπες με πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε η ίδια κρίνει ότι τη συμφέρει. Μια κρίσιμη οπωσδήποτε διαφορά. Είναι άλλο πράγμα να επιλέξεις εσύ πότε θα δώσεις το καθοριστικό παιχνίδι, όταν ο αντίπαλος θα είναι αποδεκατισμένος, η ρητορική του θα έχει κουράσει, εσύ θα έχεις ανασυντάξει τις δυνάμεις σου και θα έχεις συσπειρώσει όσο γίνεται περισσότερο τους οπαδούς σου κι άλλο το ματς να γίνει σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύω, πως παρά τις δημοσκοπήσεις, μεγαλύτερη ανασφάλεια νιώθει ο Μητσοτάκης απέντι στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά ο Σπανούλης απέναντι στον Παναθηναϊκό. Άσε που στο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγός είναι ο Τσίπρας, ενώ στον Παναθηναϊκό δεν παίζει πια ο Διαμαντίδης...

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo