Τρίποντο στις καθυστερήσεις

1 xristodoulakis nikos

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ένας οικονομολόγος που έκανε πολιτική καριέρα με τους εκσυγχρονιστές του Κ.Σημίτη – ο οποίος δυο φορές μάλιστα τον είχε τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας – ενώ η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε από τον Ρήγα και είχε ένα σύντομο πέρασμα από την «Πανελλαδική».
Εμπνευστής και κατασκευαστής του περίφημου ραδιοφωνικού σταθμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μετά τις προπτυχιακές σπουδές του έκανε λαμπρές μεταπτυχιακές στη Μεγάλη Βρετανία και έγινε καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

πριν αναδειχθεί σε υπουργό Οικονομικών. Το προφίλ του αυστηρού τεχνοκράτη που διατηρεί, μάλλον του επιτρέπει να κάνει λάθη όταν χρησιμοποιεί αθλητικούς όρους.
Καθυστερήσεις στο μπάσκετ δεν υπάρχουν, οπότε τρίποντο δεν τρως στις καθυστερήσεις, αλλά σε «καθαρό χρόνο» έστω και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αλλά αυτό είναι ένα συγγνωστό λάθος. Η ουσία της συνέντευξής του στο Κυριακάτικο Βήμα είναι πολύ πιο σημαντική. Αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και γι΄αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει υπουργός για να λέεο ότι έχει μια θέση, αφήνοντας άλλους που είναι «πιο επιδέξιοι σε αυτό το σπορ», να κάνουν κάτι τέτοιο, μιλάει για τη συμφωνία, μετά την εξάμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης.
«Όπως φάνηκε πρόσφατα και στο μπάσκετ, τις καθυστερήσεις (εδώ είναι που κάνει το λάθος) τις αξιοποιεί ο ισχυρότερος για να βάζει τρίποντα, χωρίς να αφήνει περιθώρια στον άλλον», λέει. Και συνεχίζει: «Το μάθημα το πήραμε αρκετές φορές για να κάνουμε και σήμερα ότι δεν το ξέρουμε. Το 2009 η κυβέρνηση έλεγε ότι θα εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα και λίγους μήνες μετά δέχτηκε το μνημόνιο χωρίς άλλη επιλογή. Το πιο τραγικό βέβαια συνέβη πέρυσι, που αντί η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές να συνάψει γρήγορα μια ήπια συμφωνία και μετά να προωθήσει την ανάπτυξη, παρέτεινε τις δήθεν διαπραγματεύσεις ως την τελευταία ημέρα κια ξημερώσαμε με κλειστές τράπεζες».
Ήταν, όπως λέει ο Νίκος Χριστοδουλάκης, «το μεγαλύτερο πείραμα εκούσιου αυτοτραυματισμού στην Οικονομική Ιστορία».
Ως Χανιώτης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι προφανές ότι είναι Ολυμπιακός (Σ.Σ. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε κάποτε πει πως «στον Πειραιά είναι το σπίτι του Θρύλου και στα Χανιά το εξοχικό του») και απόλαυσε τα αλλεπάλληλα τρίποντα της τελευταίας στιγμής του Σπανούλη στην συναρπαστική σειρά τελικών με τον ΠΑΟ. Μπορεί στην περιγραφή ενός αγώνα μπάσκετ να μην τα πάει πολύ καλά, αλλά στην περιγραφή της οικονομικής πραγματικότητας και των καταστροφικών λαθών του παρελθόντος θυμίζει Γιάννη Διακογιάννη.
Το ζήτημα είναι αν, παρά την πόρτα που τους έριξε, υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο στελέχη που ακούνε του Χροστοδουλάκη τη φωνή – κι ας μην τους δονεί...

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo