Ο πρωταθλητής και το ΑΕΚάκι

1 campeones

Την περασμένη Πέμπτη, κατά διαβολική σύμπτωση, συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο γεγονότα. Ο ΣΕΒ, με ένα άκρως «πολιτικό» κείμενό του, ουσιαστικά επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με τις πολιτικές της θα οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε ύφεση. Την ίδια μέρα, το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών περιόδευε στα Ποσειδώνια και ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, Θ.Βενιάμης με δηλώσεις του «έσταζε μέλι» για την κυβέρνηση. Η αντίθεση προφανής. Και θα μπορούσε να είναι και αντίφαση: η μια εργοδοτική οργάνωση υπέρ, η άλλη κατά της κυβέρνησης. Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι.
Είναι η διαφορά του πρωταθλητή Ολυμπιακού με την σταθερά γκρινιάρα ΑΕΚ,

που ακόμη κι αν καταφέρνει να πάρει κύπελο, παραμένει μίζερη, παραμένει ΑΕΚάκι. Ο ίδιος ο Θ.Βενιάμης το είπε καθαρά στη συνέντευξη που παραχώρησε την επομένη, όταν ρωτήθηκε. «Εμείς θέλουμε και φέρνουμε τα κέρδη μας στην Ελλάδα κια διατηρούμε εδώ τις επιχειρήσεις μας. Τα κέρδη μας τα βγάζουμε παντού στον κόσμο, αλλά επιλέγουμε να μένουμε στην Ελλάδα». Δεν χρειαζόταν να πει τίποτε άλλο. Αν υπάρχει ελληνική βιομηχανία, είναι αυτή που περιμένει πως και πως από την Τρόικα να επιτραπούν οι ομαδικές απολύσεις. Είναι εκείνη, εκπρόσωποι της οποίας, πήγαν και κάρφωσαν στους Τροϊκανούς ότι υπάρχει ο νόμος για την μετενέργεια (σιγά μην τον ήξερε ο Τόμσεν) και πανηγύριζαν με την κατάργησή του.
Και μόνο το γεγονός ότι οι έλληνες εφοπλιστές δεν θέλουν κοινοτικές ενισχύσεις, όταν όλοι μπαίνουν στην ουρά για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα λέει όλα.
Ο Ολυμπιακός πριν 15 χρόνια έκανε μια συμφωνία με την Πολιτεία. Ανέλαβε την υποχρέωση να χτίσει έγκαιρα το νέο Καραϊσκάκη και να είναι έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αναλαμβάνοντας το δικαίωμα εκμετάλευσής του για 49 χρόνια. Ένα καθαρό deal. Τρία – τέσσερα χρόνια τώρα, η ΑΕΚ περιμένει από την Πολιτεία (την Περιφέρεια Αττικής για την ακρίβεια) όχι μόνο να εγκριθούν τα σχέδια, αλλά κυρίως την εκταμίευση 20 εκατομμυρίων ευρώ για να φτιάξει εκεί που είχε γήπεδο και μόνη της το γκρέμισε, καινούργιο γήπεδο που θα ονομάζεται, λέει, Αγιά Σοφιά. Μεγαλομανία, με ξένα χρήματα.
Η Ελληνική Βιομηχανία είναι αυτή που είναι, ας μην μπούμε στον κόπο να την αξιολογήσουμε σε σχέση με τις βιομηχανίες άλλων προηγμένων χωρών. Η Ελληνική Ναυτιλία είναι κυρίαρχη παγκοσμίως κια το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση του κόσμου γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα, από μόνο του επιβεβαιώνει τη διαφορά: από τη μια ο πρωταθλητής, από την άλλη το ΑΕΚάκι.

Αναγνώστης Κέντρος