Δημοτικό: Τι θα πει ο Σεραφείμ;

serafeim peiraios

Πριν λίγους μήνες, η Μητρόπολη του Πειραιά παρενέβη και τελικά επέβαλε την αλλαγή κάποιων διαλόγων στη «Κόκκινα Φανάρια» που είχαν ανέβει με επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ευλόγως λοιπόν το Portnet έθεσε στον Δήμαρχο Πειραιά Γ.Μώραλη και το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΘΠ το ερώτημα για τα όρια ανοχής που μπορεί να υπάρξουν σε ενδεχόμενη παρέμβαση της Μητρόπολης για το «προκλητικό» ΜΙΑ ΜΕΡΑ του θεάτρου Τέχνης και της Λένας Κιτσοπούλου, που θα ανέβει από τις 12 ως τις 31 Μαΐου.

Ο Δήμαρχος έσπευσε να απαντήσει πρώτος, σημειώνοντας πως καθώς μιλούμε για ένα Δημοτικό Θέατρο, μπορεί να μπουν κάποια όρια!
Από την πλευρά του, ο Νίκος Διαμαντής είπε ότι λογοκρισία δεν χωράει, αλλά εφόσον μιλάμε για δημόσιο και όχι ιδιωτικό θέατρο, όλοι οι φορείς της πόλης – και η εκκλησία – θα πρέπει να συμμετέχουν μη παρεμβαίνοντας. «Έχουν την σωφροσύνη να μην παρέμβουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόβλεψη: Όταν ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ πληροφορηθεί την πρόθεση του νέου καλλιτεχνικού Διευθυντή να ανεβάσει τρεις πρωτοποριακές, ολονύκτιες, «παγανιστικές», όπως τις χαρακτήρισε, παραστάσεις – και μάλιστα τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες και τη Μεγάλη Παρασκευή – είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει.
Εκτός και αν, όπως εξηγούσε ο Νίκος Διαμαντής σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνέντευξης, καταφέρει να πείσει τον κκ. Σεραφείμ για το αγαθό των προθέσεων της τέχνης. Δύσκολο όντως εγχείρημα…

 

eep logo