Αναπτυξιακό συνέδριο (και) στον Πειραιά;

peiraias aerophoto

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Αναπτυξιακό Συνέδριο και στον Πειραιά, κατά το πρότυπο των συνεδρίων που οργανώθηκαν στις περιφέρειες της χώρας, εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet η πρόταση έχει τεθεί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, μάλιστα δε η διοργάνωσή του τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου. Εφόσον τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αυτό θα εξετάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του ευρύτερου Πειραιά σε συνδυασμό με την δυναμική που μπορεί να δώσει ο ΟΛΠ, ο οποίος έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, ενώ έμφαση θα δοθεί στις δυνατότητες που δίνονται (ή πρέπει να δοθούν) στην τοπική οικονομία και κοινωνία από την ανάπτυξη του λιμανιού.

Η διεξαγωγή ενός τέτοιου συνεδρίου πάντως αναμένεται να αποτελέσει και ένα ιδανικό «θέατρο» για να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένες πολιτικές, ιδίως μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Και αυτό γιατί, με αφορμή τη διαβούλευση για το Master Plan του ΟΛΠ, δεν παρατηρήθηκαν μόνο τριβές μεταξύ της Διοίκησης του λιμανιού από τη μια πλευρά και της Αντιπεριφέρειας, Δημοτικών Αρχών κι άλλων φορέων από την άλλη. Αυτές οι τριβές άλλωστε μπορεί να θεωρηθούν αναμενόμενες και εύλογες. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι επιπλέον αναζωπυρώθηκαν ενδοκυβερνητικές απόψεις που σε γενικές γραμμές θυμίζουν την πριν στην πώληση του ΟΛΠ στην Cosco πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, μέχρι και μετωπικό σχήμα (υποτίθεται ευρύτερο από το Λιμάνι της Αγωνίας) συγκροτήθηκε και, με αφορμή το σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού με προβλήτες για κρουαζιερόπλοια, ασκεί κριτική σε ένα σχέδιο που τελικά υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια. Ανεξάρτητα από την επί της ουσίας άποψη που μπορεί να έχει κανείς, οι εσωκομματικές – εντός του ΣΥΡΙΖΑ – τριβές που μοιραία θα αποκαλυφθούν από μια ενδεχόμενη δημόσια τέτοια συζήτηση, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει άλλωστε και των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, τους επόμενους 17 μήνες.

eep logo