«Φωτιά» στον ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου-Δραπετσώνας λόγω Βρεττάκου

keratsini

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές (οι κάλπες θα στηθούν οριστικά τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές) επισπεύδει, όπως είναι φυσικό, τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διαταράσσει τις κομματικές ισορροπίες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι εκείνη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τον οποίο το 2014 είχε κερδίσει ο νυν δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, υποστηριζόμενος μεν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προερχόμενος ο ίδιος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στις αρχές Ιουλίου, σε συνεδρίαση της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ, με συντριπτικό ποσοστό αποφασίστηκε η δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης, πολιτικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, χωρίς φυσικά να υποστηρίζει τον νυν δήμαρχο Χρ.Βρεττάκο, είτε θα κατέβαινε αυτόνομα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, είτε θα αναζητούσε ευρύτερες συγκλίσεις και συμμαχίες.

Το γεγονός ενόχλησε σφόδρα την Κουμουνδούρου, η οποία γνωρίζει ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι περιορισμένες (περιορισμένες ήταν άλλωστε και το 2014) και δεν θέλει να ρισκάρει την απώλεια ενός δήμου, του οποίου ο δήμαρχος –ακόμη κι αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ- στο ευρύτερο κοινό καταγράφεται έστω ως «σύμμαχος».

Έτσι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε νέα συνέλευση της ΤΟ, στην οποία μάλιστα παραβρέθηκε ο Γραμματέας του κόμματος, Π.Ρήγας. Εκεί, εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων, ειπώθηκε στα απλά μέλη ότι για τους μεγάλους δήμους που είχε κερδίσει το ’14 ο ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για το ποιοι θα στηριχθούν θα ληφθεί κεντρικά. Στη συνέλευση εκείνη δεν έγινε καμιά ψηφοφορία, αλλά de facto ακυρώθηκε η προηγούμενη απόφαση, γεγονός που έχει προκαλέσει τουλάχιστον εκνευρισμό στα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι (όπως έχει διαφανεί) η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα κινηθεί στην κατεύθυνση της υποστήριξης και συνεργαζόμενων προσώπων από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα – μέχρι υποστήριξη του Μπουτάρη έχει ακουστεί για τη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό, για να καταγραφεί το βράδυ των εκλογών ότι έστω και συνεργαζόμενος με πρόσωπα της Τ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ελέγξει κάποιους σημαντικούς δήμους.

Έτσι στην περιοχή του Πειραιά, εκτός από τον Γ.Λαγουδάκη του Περάματος, που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και θα στηριχθεί εκ νέου, το κυβερνών κόμμα προσανατολίζεται να στηρίξει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σταύρο Κασιμάτη του Κορυδαλλού, αλλά και τον Γιώργο Ιωακειμίδη στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, αν και την υποψηφιότητά του είχε πολεμήσει με σφοδρότητα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως, το 2010 και το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στον Πειραϊκό χάρτη μεγάλο κενό παραμένει ο δήμος Πειραιά, ενώ φαίνεται ότι σημαντικό πρόβλημα θα εμφανιστεί και στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

eep logo