Η προτομή και η ιστορία του Νικηταρά στην Ευαγγελίστρια

nikataras

Η αποκάλυψη της προτομής του στρατηγού Νικήτα Σταματελόπουλου, του γνωστού Νικηταρά του «Τουρκοφάγου» μπροστά στο Γηροκομείο, στην Ευαγγελίστρια, το Σάββατο το πρωί, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής της πόλης του Πειραιά στον μεγάλο αγωνιστή του ’21.
Και είναι προς τιμήν τόσο του Μητροπολίτη της πόλης Σεραφείμ, που είχε την ιδέα, όσο και του Βαγγέλη Μαρινάκη, που ανταποκρίθηκε και στήριξε οικονομικά της υλοποίηση του έργου. Γιατί έτσι, θα θυμηθούν αρκετοί την ιστορία του ήρωα.
Μετά την επανάσταση, βρέθηκε πάμφτωχος, πολύτεκνος και τυφλός, να κατοικεί στον Πειραιά. Το ελληνικό κράτος του έδωσε άδεια επαίτη (!) μόνο για κάθε Παρασκευή – κι όχι Κυριακή που είχε περισσότερο πλήρωμα στην εκκλησία – μπροστά στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Ο τότε πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, όταν πληροφορήθηκε την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Στρατηγός, κατέβηκε στον Πειραιά.
Τον αναζήτησε και τον βρήκε μπροστά στην Ευαγγελίστρια, του συστήθηκε και τον ρώτησε πως θα μπορούσε το κράτος της Μ. Βρετανίας να τον βοηθήσει, καθώς στην εποχή του ο Νικηταράς ήταν διάσημος σε όλη την Ευρώπη. Περήφανος ο τυφλός Στρατηγός, αρνήθηκε κάθε βοήθεια, λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος έχει μεριμνήσει για την περίπτωσή του, προσφέροντάς του αυτή την άδεια επαίτη. Φεύγοντας ο πρέσβης, άφησε να πέσει από την τσέπη του μπροστά στον Νικηταρά, ένα πουγκί με λίρες.
Πλην όμως ο Στρατηγός άκουσε τον θόρυβο, κατάλαβε ότι ο πρέσβης ήθελε να του αφήσει χρήματα και τον φώναξε, λέγοντάς του ότι κάτι του έπεσε. Αρνούμενος να δεχθεί οποιαδήποτε βοήθεια από έναν εκπρόσωπο των ξένων δυνάμεων…

Pin It