Formula -1 στο λιμάνι σχεδιάζει η Cosco!

formula 1

Ένα παλιό σχέδιο του Αριστοτέλη Ωνάση (!) με το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε Μόντε Κάρλο επαναφέρει και προσαρμόζει στα σημερινά δεδομένα η Cosco. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Portnet, ο κινέζικος γίγαντας που ελέγχει τον ΟΛΠ κατέθεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και τον Δήμο Πειραιά, αναθεωρημένο Master Plan, σύμφωνα με το οποίο θα αξιοποιηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις για σιρκουί της Formula-1!

Το σχέδιο της Cosco απαιτεί πάντως την συναίνεση του Δήμου Πειραιά, καθώς «πατάει» πάνω στην ιδέα του Αριστοτέλη Ωνάση από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, η οποία ήθελε το ράλι να πραγματοποιείται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως συμβαίνει στο Μονακό. Η σύγχρονη πρόταση Cosco θέλει η εκκίνηση να δίνεται μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, τα αυτοκίνητα να στρίβουν δεξιά στην Β΄ Μεραρχίας προς το λιμάνι (άρα θα απαιτηθεί αντιδρόμηση), να μπαίνουν μέσα στην λιμενική ζώνη μέχρι την «Παγόδα» όπου θα υπάρχει «πιτ στοπ», να βγαίνουν στην ακτή Ξαβερίου, μέσω Κλεισόβης και Καρπάθου να κατεβαίνουν στην Πειραϊκή, να ακολουθούν όλη την παραλιακή ακτογραμμή φτάνοντας στην Τζαβέλλα, να στρίβουν δεξιά προς την Μυρτιδιώτισσα και να περνούν μέσω της Δηλαβέρη από το Τουρκολίμανο, να ανεβαίνουν προς τον άγιο Χαράλαμπο και να επιστρέφουν προς την Βασιλέως Γεωργίου (στο σημείο αυτό για λίγα μέτρα η Παπαναστασίου θα είναι διπλής κατευθύνσεως), στη συνέχεια θα ανεβαίνουν και θα κατεβαίνουν τον Προφήτη Ηλία, προς τον κέντρο και το Δημοτικό Θέατρο και θα συνεχίζουν την ίδια διαδρομή.

Η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Cosco για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, την μετατροπή του Πειραιά σε home port και στην ανάπτυξή του ως τουριστικού προορισμού. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο δήμος αλλά και η Περιφέρεια αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση, όπως άλλωστε και κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν βολιδοσκοπηθεί. Αν ξεπεραστούν οι πιθανολογούμενες αντιρρήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, παράγοντες της Cocsco εκτιμούν πως σε λιγότερο από δύο χρόνια το σχέδιο θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

eep logo