Ο αφανής ναύτης στον Άγιο Νικόλαο – Ένα δημοκρατικό χρέος!

afanis naftis

Η αποκάλυψη του μνημείου του Αφανούς Ναύτη, μπροστά στον Άγιο Νικόλαο, κατόπιν δωρεάς του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει την ιδιαίτερη σημασία της, όχι τόσο λόγω του ονόματος του δωρητή. Αλλά γιατί αποτελεί μια καθυστερημένη απάντηση του δήμου Πειραιά, αλλά και της ελληνικής δημοκρατίας γενικότερα στον αφανή – άγνωστο αυτό εργάτη της θάλασσας. Που δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσέφερε στην ελληνική οικονομία τεράστια υπεραξία.

Ο έλληνας ναύτης, σταθερός πρωτεργάτης του θαύματος της ελληνικής ναυτιλίας, διαχρονικά στήριξε και στηρίζει την εθνική οικονομία. Η ελληνική δημοκρατία, στο σύνολό της, είχε καθυστερήσει πολλά χρόνια να τιμήσει τον Ναύτη. Το είχε κάνει με έναν επονείδιστο τρόπο η Χούντα. Που σαν σήμερα, πριν 52 χρόνια, 21η Απριλίου του 1967 είχε καταλύσει τη δημοκρατία.
Οι συνταγματάρχες έστησαν όντως τον περίφημο Σταυρό στην Πειραϊκή. Στον αισθαντικό όρμο του «Μπαϊκούτσι». Μεταπολιτευτικά, αρνιόμασταν να πηγαίνουμε εκεί, όσο ωραίο κι αν είναι το μέρος. Αργότερα, όταν αμβλύνθηκαν οι μνήμες, ήταν πολλά τα ζευγάρια νεαρών Πειραιωτών που ερωτεύτηκαν εκεί.
Όμως μια απάντηση της Δημοκρατίας ήταν επιβεβλημένη. Επιτέλους, έστω και με δωρεά ενός εφοπλιστή, ο Έλληνας Ναύτης τιμήθηκε!

 

Pin It

eep logo