Πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου σε Μαγνησία και Σποράδες

skopelos ekklisia

Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλη από την Κοίμηση της Θεοτόκου, τιμάται και στη Μαγνησία και τις Σποράδες με μεγάλα πανηγύρια και γιορτές, ενώ εκκλησίες και μικρά ξωκλήσια σε κάθε γωνιά στολίζονται, οι εικόνες γεμίζουν λουλούδια και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας.

Στα νησιά των Σποράδων γίνονται μεγάλοι εορτασμοί με πιο γνωστό πανηγύρι, αυτό στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας όπου κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες Σκιαθίτες και επισκέπτες για να τιμήσουν την Παναγία. Ακολουθείται το αγιορείτικο τυπικό,όπως και το Πάσχα, ενώ την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου αργά τη νύχτα γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στα καλντερίμια της περιοχής μέσα σε ατμόσφαιρα πένθους και κατάνυξης.

Στη Γλώσσα της Σκοπέλου γίνεται μεγάλο πανηγύρι για την Παναγιά, όπως και στην Αλόννησο, όπου τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται πανηγύρι στην Παλιά Αλόννησο και γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακού αλοννησιώτικου γάμου και προσφέρονται γλυκά κεράσματα και γίδα με μακαρόνια, σύμφωνα με έθιμα που χάνονται στο βάθος του χρόνου.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιείται τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή της Άνω Ξενιάς στην ορεινή Όθρυ του Αλμυρού, που προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.

eep logo