Αντίο Πειραιά;

antio peiraia

Ένα κρουαζιερόπλοιο, όπως το εικονιζόμενο, αποχαιρετώντας ένα λιμάνι, ουσιαστικά λέει «εις το επανιδείν». Κυκλικούς πλόες κάνει, οπότε συντόμως θα επανέλθει.
Το ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί πάντως, είναι αν θα επανέλθει και πότε η ευκαιρία της πόλης. Και μέχρι τότε, τι; Διότι ωραία ήταν όλα όσα συνόδευσαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα θάλασσας αλλά σημασία έχει αυτές οι ευκαιρίες να αποτελούν βάση για να χτίζονται μονιμότερες καταστάσεις. Και επειδή κανείς δεν θέλει να πει «αντίο» στην προοπτική ανάπτυξης του Πειραιά, φαίνεται πως για να κινείται κάτι στη δημόσια σφαίρα πρέπει να τίθενται στόχοι, ήγγικεν η ώρα να τεθεί ο επόμενος.

Αναζητώντας στο καλεντάρι το επόμενο μεγάλο ραντεβού του Πειραιά λοιπόν, την επόμενη πρόκληση για το λιμάνι και την πόλη, φτάνουμε στο 2021. Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα θα είναι αστείο και προσβλητικό για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, πχ. η Καλαμάτα και όχι ο Πειραιάς. Δεν είναι μόνο 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21 (όπου ο Πειραιάς ως περιοχή δια του Καραϊσκάκη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο) είναι και 2.500 χρόνια (συν λίγους μήνες) από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που θεωρείται η πρώτη μεταξύ των πολεμικών νικών που διασφάλισαν την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα. Ιδού λοιπόν…

eep logo