Δύσκολη άσκηση δημοκρατίας!

peiraias aerophoto

Μια δύσκολη άσκηση μας βάζει ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς για όλους» Νίκος Μπελαβίλας με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση της δημοτικής αρχής Πειραιά σχετικά με τα έργα του ΟΛΠ για την προβλήτα της κρουαζιέρας.

Ο Ν.Μπελαβίλας κατηγορεί τη δημοτική αρχή γιατί, ενώ προσκάλεσε τον ίδιο, τον επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς- Πόλη πρότυπο» Νίκο Βλαχάκο, την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη και το Προεδρείο της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, δεν προσκάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων που αντιτίθενται στην επένδυση, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάση Διαβολάκη.

Σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να έχει δίκιο. Με ποια λογική αποκλείονται δυο δημοκρατικά εκλεγμένες παρατάξεις;
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη βαθύτερη ανάγνωση. Οι παρατάξεις που προσκλήθηκαν, όπως και η παράταξη της δημοτικής αρχής, είναι υπέρ της επένδυσης. Ενώ οι παρατάξεις που δεν προσκλήθηκαν είναι εξ αρχής κατά της επένδυσης. Η συζήτηση που γίνεται στη δημόσια σφαίρα αφορά το αν τηρούνται ή δεν τηρούνται οι προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αν ισχύει η αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή απαιτείται νέα, αν είναι τελικά νόμιμες ή όχι οι διαδικασίες.

Οι παρατάξεις που εξ αρχής είναι κατά της επένδυσης ήταν λογικό να επαναλάβουν, αν είχαν προσκληθεί, την αρχική τους αντίθεση για την επένδυση αυτή καθαυτή. Αν στόχος της σύσκεψης ήταν η συγκρότηση ενός μετώπου «κατά της επένδυσης έτσι όπως γίνεται», θα έπρεπε να έχουν προσκληθεί κι ως εκ τούτου δικαίως διαμαρτύρεται ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν στόχος ήταν ο συντονισμός των κινήσεων όσων συμφωνούν με την επένδυση, αλλά ζητούν μια επικαιροποιημένη ΜΠΕ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι αλλάζει το θέμα. Η παρουσία τους δεν θα προσέφερε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Ούτως ή άλλως η σύσκεψη δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ήταν μια θεσμοθετημένη διαδικασία, παρά μάλλον μια σύσκεψη εργασίας.

Η δυσκολία της εξίσωσης είναι ακόμη μεγαλύτερη. Θέλουμε δημοκρατικές διαδικασίες που να καταλήγουν σε ευρύτερες συγκλίσεις ή ανοιχτές συσκέψεις που δεν θα οδηγούν πουθενά και τελικά θα στέλνουν το «μπαλάκι των αποφάσεων» στην εκάστοτε δημοτική αρχή;