Το παρασκήνιο ενός ρεπορτάζ!

tsiridis giorgos

Το Portnet αναδημοσίευσε χθες το ρεπορτάζ του Κώστα Τσαούση για το in.gr. Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε για άλλη μια φορά η δυσοσμία, που πολύ συχνά κατακλύζει τη Δραπετσώνα, αλλά κάποιες φορές, ανάλογα με τον καιρό, γίνεται αισθητή στον Πειραιά ή και στο Κερατσίνι.

Ο καλός συνάδελφος όμως φρόντισε να εμπλουτίσει το ρεπορτάζ με «λυρικά» στοιχεία και βέβαια να ανατρέξει στο περίφημο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη «Στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή».
Κάνει μάλιστα ξεχωριστή αναφορά στον Χρήστο Φωτίου που, εδώ που τα λέμε, πρέπει να είναι ο «πιο Πειραιώτης» σε Α΄ και Β΄ Πειραιά – προδικτατορικά Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ Πειραιά, μεταδικτατορικά δήμαρχος Κερατσινίου, βουλευτής, υπουργός, ο πρώτος αιρετός Νομάρχης της πόλης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Πρόεδρος στο Λιπάσματα και Πρόεδρος του ΝΑΤ!

Ο ίδιος ο Χρήστος Φωτίου όμως, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, προς τιμήν του, παρότρυνε γνωστό Πειραιώτη δημοσιογράφο που βοήθησε τον Κώστα Τσαούση, να απευθυνθεί στον εικονιζόμενο Γιώργο Τσιρίδη, υποψήφιο δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά κυρίως βαθύ γνώστη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής.

Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψαν ξεχασμένες, αλλά συγκλονιστικές λεπτομέρειες.
Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το ποίημα γράφτηκε αμέσως μετά την «Μάχη της Παράγκας», που δόθηκε μεταξύ κατοίκων, προσφύγων στη συντριπτική τους πλειοψηφία και αστυνομίας στην περιοχή που βρίσκεται το Καστράκι για να μην γκρεμιστούν τα σπίτια τους και ξεριζωθούν για δεύτερη φορά. Η μάχη είχε δοθεί στις 14 Νοεμβρίου του 1960 και μια δυο μέρες αργότερα ο Μίκης Θεοδωράκης, που είχε λάβει από τον ποιητή τους στίχους του, τους διάβασε μέσα σε ένα λεωφορείο (!) και ουσιαστικά εκεί μελοποίησε στο μυαλό του ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά τραγούδια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στον Γιώργο Τσιρίδη που με τις γνώσεις του διασώζει ανεκδοτολογικά, ιδιαιτέρως σημαντικά στοιχεία, που ξεπερνούν οπωσδήποτε τα όρια της μικρής Δραπετσώνας.

eep logo