Εύκολα και δύσκολα

lafazanis olp

Η φωτογραφία είναι από Ημερίδα που είχε οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΛΠ σχετικά με τη λιμενική πολιτική. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το ακροατήριο ήταν σχεδόν αμιγώς κομματικό, ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης «ξεσπάθωσε» υποστηρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου λιμανιού, αλλά και το σταμάτημα του διαγωνισμού που τρέχει για την πώληση του ΟΛΠ.
Στο εύλογο ερώτημα που ετίθετο για το πώς κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει, δεδομένων των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους αλλά και των σχετικών δεσμεύσεων που είχε και έχει αναλάβει η χώρα, ιδίως στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, άλλα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης κατέφευγαν σε ένα νεφελώδες «θα δούμε».

Από τον Πειραιά πλέον στην κυβέρνηση έχει μείνει μόνο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Η μη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι συνυφασμένη με την πολιτική του διαδρομή (κάτι που ισχύει και για τους άλλους βουλευτές της Α’ και της Β’ Πειραιά). Αυτό προφανώς του δίνει μια αυξημένη ισχύ εφόσον υπό κανονικές συνθήκες προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΟΛΠ. Θα μπορέσει ίσως να πιέσει για οριακές αλλαγές που με κάποιο τρόπο θα δείχνουν ότι κάπως προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού. Μια προσπάθεια απείρως πιο δύσκολη από το απόλυτο, ίσως πιο εύκολο «Όχι» - Όχι και στην πώληση του λιμανιού, φυσικά – που έστειλε τον Π.Λαφαζάνη εκτός κυβέρνησης.

eep logo