Σαλπάρουν…

ploio fevgei

Είναι γνωστή η ρήση ενός παλιού ιστορικού στελέχους της Ναυτιλίας, ο οποίος προ δεκαετιών ζητούσε να ενημερώσουν τον τότε αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας που σκεπτόταν (και κείνος) την φορολόγηση του κλάδου, ότι τα καράβια εκτός από σημαία έχουν και …προπέλες. Πάει να πει ότι μπορούν να πάνε και λίγο παρακάτω και οι εταιρείες τους να εγκατασταθούν σε κάποιο ασφαλέστερο φορολογικό περιβάλλον.

Η συζήτηση επανέρχεται στο λιμάνι, όχι τόσο για τα νεφελώδη περί φορολόγησης του εφοπλισμού που προβλέπει το μνημόνιο Τσίπρα, όσο και κυρίως λόγω της πολιτικής αστάθειας. Στο λιμάνι συζητούν ήδη για τέσσερεις μεγάλες εταιρείες κι έναν αριθμό περίπου 1.000 (!) πλοίων που ετοιμάζονται να σαλπάρουν! Το αποτέλεσμα θα είναι, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, όχι μόνο ότι εν θα υπάρξει φορολογικό έσοδο από τον τεράστιο αυτό στόλο, αλλά κυρίως ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα ίσως η ακτή Μιαούλη. Χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Ναυτιλία κι ακόμα περισσότερες στην εφοδιαστική αλυσίδα γύρα από τις ναυτιλιακές εταιρείες θα απειληθούν.
Κάποιος να θυμίσει επειγόντως τους αρμοδίους ότι εκτός από σημαίες, τα καράβια έχουν και προπέλες κι αν τελικά σαλπάρουν, το τσουνάμι ύφεσης και ανεργίας θα πλήξει πρωτίστως το λιμάνι.

eep logo