Ναός της Αφαίας: Στο σκοτάδι λόγω γραφειοκρατίας!

naos afaias

Επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποχρεώθηκε να στείλει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αίγινας Σταύρος Καλαμάκης, ελπίζοντας ότι έτσι θα ξεμπλοκάρει ένα προφανές ζήτημα υπερτοπικής σημασίας. Ο φωτισμός του ναού της Αφαίας κατά τα πρότυπα του Παρθενώνα και του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Άλλωστε, θεωρείται ότι οι τρεις αυτοί ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, με την κορυφή του στο Σούνιο, ενώ όταν ο καιρός είναι καθαρός, ο ναός της Αφαίας είναι ορατός από το Σούνιο, αλλά και από τον Παρθενώνα, κάτι που – κατά μια εκδοχή – επέτρεπε την έγκαιρη ενημέρωση των Αθηναίων σε περίπτωση εχθρικής εισβολής.

Επί της ουσίας του φωτισμού του ναού της Αφαίας, που δεσπόζει στην Αγία Μαρίνα από την κορυφή ενός πευκόφυτου βουνού, αυτός εκκρεμεί από το 2001-2002, όταν αποφασίστηκε και ηλεκτροφωτίστηκε – εγκαίρως ευτυχώς – ο ναός του Ποσειδώνα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Στ. Καλαμάκης, δέκα χρόνια αργότερα το ΚΑΣ ενέκρινε για δεύτερη φορά τον ηλεκτροφωτισμό και μάλιστα ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης ματαίως εξήγγειλε τη δρομολόγηση υλοποίησης του έργου. Ένα έργο που δεν έγινε ποτέ γιατί το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του την ευθύνη προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.

Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τη λύση, αλλά για τέτοια απλά θέματα πρέπει να φτάνουμε στον εκάστοτε πρωθυπουργό, τότε προφανέστατα δεν πάμε καλά…

eep logo